Antreprenorii moldoveni obțin „cetățenie digitală” în Estonia: Gestionezi afacerea 100% online și ai acces la toată piața Uniunii Europene

Antreprenorii moldoveni obțin „cetățenie digitală” în Estonia: Gestionezi afacerea 100% online și ai acces la toată piața Uniunii Europene

Lacunele în legislația națională și blocajele la nivel de reglementare determină oamenii de afaceri din Republica Moldova să caute soluții peste hotare. Este și cazul unui antreprenor care dezvoltă afaceri online și care, de curând, a devenit unul dintre primii cetățeni moldoveni cu „cetățenie digitală” estoniană.

Serviciul E-Residency presupune că poți crea o companie în Estonia, pe care să o gestionezi 100% online, având totodată acces la toată piața Uniunii Europene. Fondatorul și CEO Fagura.com, Tudor Darie, este unul dintre primii cetățeni ai Republicii Moldova care a obținut acest drept.

„Am decis să obțin e-Residency din trei motive. Estonia e o țară digitală unde ușor poți gestiona online toată activitatea afacerii. În Estonia există legislație detaliată pentru p2p lending, iar în Moldova această legislație lipsește și avem astăzi un blocaj de reglementare pentru lansarea Fagura.com. Plus, Estonia este țară membră a Uniunii Europene și NATO, iar garanția și securitatea investițiilor va fi un argument bun pentru discuțiile cu viitorii investitori la Fagura”, a declarat pentru AGORA Tudor Darie, fondator și CEO Fagura.

Publicitate

În continuare, antreprenorul spune că urmează să creeze o companie în Estonia, pe care o va gestiona prin intermediul proiectului fintech Fagura, dar deja ca investitor european, sub protecția legii unui stat membru NATO și UE. „Sper că asta va ajuta în depășirea blocajului de reglementare și să lansăm mai rapid Fagura.com în următoarele luni”, a mai adăugat Tudor Darie.

Procedura pentru obținerea acestui drept e simplă, spune antreprenorul.

„Totul este descris pe portalul e-resident.gov.ee. Completezi un formular cu toate detaliile personale, anexezi mai multe acte, oferi o justificare a necesității de a obține e-Residency, după care, în termen de cca 30 de zile, autoritățile din Estonia îți verifică identitatea și istoricul din cazier și îți comunică decizia dacă îți oferă sau nu e-Residency. Ulterior, ridici cardul din Estonia sau de la ambasadă și poți crea compania pe teritoriul estonian”, povestește omul de afaceri.

În prezent, în Estonia sunt înregistrați circa 10 000 de e-rezidenți din 128 de țări care gestionează 112 companii. Serviciul e popular nu doar printre antreprenori, dar și în rândul șefilor de stat. Premierul nipon Shinto Abe, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron sunt și ei deținători de e-Residency.

...

Fagura.com este un marketplace de credite, unde se întâlnesc oamenii în căutare de împrumuturi la un procent mai mic decât pe piața financiară cu investitorii interesați de un profit mai consistent față de depozitele bancare. Potrivit fondatorilor, Fagura își propune să revoluționeze sistemul financiar și să creeze servicii excepționale, unde clienții vor obține împrumuturi simple și investiții inteligente. În perspectivă, Fagura planifică să lanseze noi servicii financiare pentru a fi transformat într-o bancă online.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal