
FOTO. E o cale „acră” până la o cireașă dulce. Agricultorii moldoveni își strigă durerea: Avem nevoie de ajutor din partea statului
Producătorii de fructe din Republica Moldova se confruntă cu numeroase probleme și și-ar dori o mai mare susținere din partea statului. Ei spun că deși pentru exportul cireșelor în Federația Rusă, acolo unde ajung o bună parte din fructele noastre, nu este nevoie de standardele cerute în Uniunea Europeană, producătorii noștri încearcă în continuare să ajungă pe piața europeană. Uneori le reușește, alteori - nu.
・
Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” a organizat un tur pentru mass-media în centrul republicii, unde jurnaliștii au putut să se familiarizeze cu aspectele producerii cireșelor în Republica Moldova și cu problemele, dar și reușitele producătorilor de fructe.

Lipsă de tehnologii moderne și brațe de muncă
Printre problemele enumerate de unii producători sunt înnoirea sortimentului de soiuri și efectuarea investițiilor în livezi noi și performante, pentru a se face cunoscuți ca producători, dar și ca furnizori ai cireșelor pe piețele alternative.
O altă problemă majoră e lipsa brațelor de muncă. Lipsa utilajelor pentru recoltarea fructelor cu sâmbure îl obligă pe agricultorul Igor Ivanov din Mălăiești, Orhei, să caute lucrători în raza de 30-50 de kilometri în jurul raionului, în sezonul coacerii cireșelor. Acesta are o livadă de 4 hectare și soiuri moderne de cireșe, conforme cu cerințele Uniunii Europene. Cu toate astea, majoritatea cireșelor le exportă în Federația Rusă. Anul trecut a făcut un experiment peste Prut și a confirmat că și în acest an o va face.
„Avem nevoie de ajutor din partea statului, ce ține de irigare, de input-uri ce ține de chimie, fertilizare, pentru toți în mod egal, nu pentru unii să înoate cum pot, iar pentru alții crearea tuturor condițiilor”, spune agricultorul.

Pentru a evita unele dificultăți, el îi sfătuiește pe viitorii antreprenori să învețe să producă tehnologia, să participe la toate seminarele de profil, să studieze piața, materialul săditor, piața funciară și ulterior să-și aplice planul în practică.
Pentru că în statele Uniunii Europene un kilogram de cireșe variază între 2 și 3 euro, comercializarea acestor fructe în Occident le poate aduce un profit bun producătorilor, dar și investițiile sunt pe măsură. Ei spun că uneori cu greu reușesc să obțină profit, în special când e secetă.

„În Republica Moldova deținem suprafețe de aproximativ 4000 de hectare. Pe majoritatea din ele sunt plantate soiuri de cireșe care vin din timpurile Uniunii Sovietice. Acestea nu corespund cu standardele de marketing actuale ale Uniunii Europene, deoarece a migrat comerțul cu fructe din piața deschisă către rețelele de supermarket și acolo vin anumite cerințe ce țin de calibrul cireșelor, trebuie să fie mai mare de 26 milimetri, culoarea consistentă, perioada de păstrare”, a declarat Iurie Fală, directorul executiv „Moldova Fruct”, asociația care colaborează cu peste 170 de producători de fructe și sâmburoase din R. Moldova.
Autor: Radu Țîmpău, stagiar