„Condiționalitățile FMI nu așteaptă”: Guvernul a aprobat un proiect ce prevede și vânzarea cu amănuntul a acțiunilor băncilor

„Condiționalitățile FMI nu așteaptă”: Guvernul a aprobat un proiect ce prevede și vânzarea cu amănuntul a acțiunilor băncilor

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, modificări și completări ale cadrului juridic actual pentru sporirea transparenței acționariatului din sectorul bancar. Mai exact, este vorba de anumite modificări și completări la legile cu privire la instituțiile financiare, piața de capital, redresarea și rezoluția băncilor și activitatea băncilor. Documentul prevede că va fi expusă în mod expres derularea și finalitatea procedurilor de anulare, emitere și vânzare a cotelor de participare în cazul nerespectării cerințelor privind acționariatul în capitalul băncilor.

„Proiectul aduce utilizarea unor mecanisme de piață pentru a spori șansa de vânzare a acestor acțiuni. Astfel, mai întâi se aplică acțiunea de vânzarea de către însăși acționarii care au încălcat legislația, apoi vine etapa de anulare, reemitere și vânzare la pachet a acestor acțiuni. Dacă ambele aceste etape nu au avut succes, atunci se purcede la etapa de vânzare cu amănuntul și se prevede o reducere clară a prețului”, a declarat viceguvernatorul BNM Cristina Harea.

Termenul pentru vânzarea cu amănuntul va fi de șase luni.

Publicitate

„Se încearcă prin diferite metode vânzarea acestor acțiuni pentru atragerea investitorilor de calitate în sistem. Importanța acestei legi este mare. Această lege e menită să aducă o claritate și o finalitate a termenului în care băncile vor finaliza procesul de transparentizare a acționariatului”, a mai adăugat Harea.

Modificările aprobate astăzi de Guvern se regăsesc printre condiționalitățile stabilite de partenerii internaționali. „Condiționalitățile FMI-ului au și un timp anume”, a replicat Harea atunci când a fost întrebată de ce atâta grabă cu acest proiect, Guvernul întrunindu-se în această săptămână deja a doua oară.

„Este o asumare a noastră, astfel încât să reușim până la bordul FMI, așa cum ne-am propus, să avem aceste amendamente aprobate. Cu atât mai mult că trebuie dus până la capăt tot ce s-a început în sistemul bancar, astfel încât să știm că nu vom mai avea probleme în acest domeniu niciodată, nici cu transparența acționariatului, dar nici cu evaziuni sau fraude”, a spus, în context, premierul Pavel Filip.

De menționat că deja de doi ani acțiuni ale două din cele mai mari bănci din Moldova sunt expuse la vânzare, dar nu reușesc să atragă investitori.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal