Fost membru CSM: Deciziile de numire a judecătorilor nu se iau la CSM ci undeva prin alte birouri

Fost membru CSM: Deciziile de numire a judecătorilor nu se iau la CSM ci undeva prin alte birouri

Deciziile de numire și promovare în funcții a judecătorilor nu se iau la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, ci undeva prin alte birouri. O spune fostul membru al CSM, Tatiana Răducanu, care aduce drept argument situațiile în care la concursurile pentru funcțiile de conducere a instanțelor se înscriu câte un singur candidat.  

„Dacă urmărim atent promovarea unor membri CSM din judecător de prima instanță la judecător la Curtea Supremă putem spune că acest judecător este independent? Că el va vota orice și el va spune orice? Iată unde e miezul problemei. Independent e atunci când persoana poate spune orice și are curajul să o facă. Atunci când nu depinde cariera lui, promovarea lui de altceva. Atnci el poate spune deschis lucrurilor pe nume”, a declarat Răducanu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Fostul magistrat a mai adăugat că în prezent principalele două probleme care există în sectorul Justiției este lipsa independenței și promovarea în funcții de conducere a persoanelor controversate, în lipsa altor contracandidați.

Publicitate

„Cine numește ministrtul Justiției? Politicul. Procurorul General? Politicul. Președintele Curții Supreme de Justiție? Politicul. Și noi vrem independență și decizii? De unde să le iei? Întrebarea (n. r. - numirea în funcții) este hotărâtă preventiv și judecătorii sunt descurajați să aplice. Recent am discutat cu un judecător de la Curtea de Apel. L-am întrebat: „De ce nu depui cerere? Ai fi un bun judecător la Curtea Supremă.” Mi-a răspuns: „Ei, dna Răducanu, nu mai trec eu.” Asta demonstrează că cine trebuie să treacă se hotărăște nu la CSM dar undeva într-un birou. Ăsta e bun, dar ăsta nu, e prea principial. Eu nu am fapte concrete dar asta reiese din ceea ce se întâmplă, când judecătorii cu merite mai bune, cu punctaj înalt la Comisia de disciplină, nu depun cerere”, a mai adăugat Tatiana Răducanu.

În context, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț, consideră că judecătorii ar trebui să conștientizeze că au o misiune socială, nu doar să rezolve dosare.

„Dacă acești oameni care sunt astăzi judecători cred că a fi jurist este suficient, se înșeală. Ei trebuie să-și asume un rol social pentru că de hotărârea unui judecător depinde o bancă de la care se fură miliarde, depinde cariera unor politicieni, depinde, probabil, jurisprudența unei țări”, spune Cristi Danileț.

Menționăm că în această primăvară a fost ales un nou președinte al Curții Supreme de Justiție. Este vorba de Ion Druță, care a fost singurul candidat înscris în concurs. Fostul președinte al CSJ Mihai Poalelungi a fost numit președinte la Curtea Constituțională.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal