Document de cooperare între R. Moldova, Georgia și Ucraina, semnat la Kiev

Document de cooperare între R. Moldova, Georgia și Ucraina, semnat la Kiev

Republica Moldova, Georgia și Ucraina au semnat la Kiev documentul de crearea a Asambleei parlamentare la nivelul celor trei state. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a doua conferință interparlamentară, eveniment la care participă și speakerul moldovean Andrian Candu. 

Asambleea va avea un statut consultativ, iar statutul acesteia va fi aprobat într-o reuniune ulterioară.

Această structură interparlamentară va servi drept platformă pentru promovarea intereselor cetățenilor celor trei state, precum și pentru cooperare și schimb de experiență pe domenii de interes comun. Cei trei președinți de Parlament au fost unanimi în nevoia de a fi mai sonori pe plan internațional, în special legat de poziția Moldovei, Georgiei și Ucrainei față de provocările actuale comune de securitate, inclusiv securitatea energetică, prezența nesancționată a trupelor străine pe teritoriile ocupate de Federația Rusă în cele trei state, dezinformarea și știrile false.

Publicitate

Obiectivul zero al colaborării noastre trilaterale este să reconectăm regiunea la Europa, a declarat președinte Parlamentului Andrian Candu în deschiderea conferinței.

Potrivit lui, cooperarea regională și conlucrarea pe dimensiunea de securitate, împreună cu procesele interne de transformări democratice sunt cheia pentru obținerea perspectivei europene pentru cele trei state. „Avem nevoie de o cooperare structurată dintre Moldova, Georgia și Ucraina, țări care se confruntă cu provocări comune, au aspirații comune și statut de state asociate UE. În aceste condiții, împreună pot fi identificate soluții comune și împărtășite cele mai bune practici”, a mai spus Andrian Candu.

În particular, el a vorbit despre cooperarea dintre cele trei țări și UE pe domeniul comerț, transport, energie și IT, fapt ce va genera noi oportunități pentru aderarea la piața unică și aplicarea standardelor UE în regiune.

Andrian Candu a subliniat, de asemenea, necesitatea unor acțiuni comune pentru promovarea intereselor și aspirațiilor celor trei state pe plan internațional. „În Uniunea Europeană, națiuni diferite au învățat să lucreze împreună, să asigure pace, stabilitate și prosperitate pentru toți locuitorii, prin cooperare. Avem nevoie și noi de suport din partea UE și a Statelor Unite ale Americii”, a menționat președintele Parlamentului.

Cea de-a doua conferință interparlamentară de nivel înalt Georgia, Moldova și Ucraina: Consolidarea componentei interparlamentare a cooperării regionale și în domeniul securității, prin dezvoltarea colaborării cu UE și NATO se desfășoară la Kiev în perioada 8-10 iunie curent.

Prima conferință interparlamentară de nivel înalt Moldova, Georgia și Ucraina a avut loc la 2 martie la Chișinău, când cei trei președinți de Parlamente s-au angajat să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal