La 31 mai curent, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la legea cetățeniei „prin investiții”. Conform acestora, numele și prenumele persoanelor care vor deveni cetățeni ai Republicii Moldova va fi secretizat (numele și prenumele persoanelor respective nu va mai fi publicat în Monitorul Oficial odată cu decretul de acordare a cetățeniei). De asemenea, potrivit noilor amendamente, este exclusă limitarea la 5 mii a cetățeniilor astfel acordate (limita de 5 mii va fi aplicată doar pentru solicitanții principali, nu și pentru membrii familiilor lor).
 
„Cu siguranță, cetățenia nu va fi cumpărată de cetățeni UE. Ei nu au niciun motiv să investească într-o economie măcinată de corupție și una lipsită de perspectivă”, crede Maia Sandu. „Drept urmare, există riscul ca cetățenia Republicii Moldova să fie acordată persoanelor cu trecut dubios implicate în afaceri murdare din Federația Rusă, din țările asiatice, africane sau America latină, celor implicați în „Spălătoria rusească” sau care se află pe lista sancțiunilor SUA sau UE, și utilizată pentru legalizarea banilor din „Furtul Miliardului”. Secretizarea numelui și prenumelui exclude posibilitatea vreunui control civic asupra biografiei noilor titulari ai cetățeniilor Republicii Moldova, fapt care generează suspiciuni rezonabile cu privire la existența trecutului criminal al „noilor” cetățeni ai statului”, susțin cei de la PAS.
 
Potrivit formațiunii, excluderea limitei numărului de cetățenii „poate conduce la aceea că ne vom putea pomeni cu zeci de mii de străini în Republica Moldova, fapt care, conform mai multor experți în domeniu, ar fi în măsură să pună sub semnul întrebării existența în continuare a regimului liberalizat de vize cu UE”.
 
În final, PAS a solicitat, în mod repetat, stoparea punerii în aplicare a acestei legi. „Singurul obioectiv al guvernării este transformarea acestei țări într-un loc al crimelor financiare și ei să fie potențiali și reali participanți ai acestor crime. Solicităm președintelui țării să restituie în Parlament această lege și să depună o sesizare de neconstituționalitate la CC”, a cerut Maia Sandu.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!