Proteste în Israel după moartea la grădiniță a lui Yasmin Vintea, fetița unui cuplu de moldoveni

Proteste în Israel după moartea la grădiniță a lui Yasmin Vintea, fetița unui cuplu de moldoveni

Sute de oameni au ieșit la proteste în Israel după ce o fetiță născută într-o familie de moldoveni, Yasmin Vintea, a fost ucisă la grădiniță de o dădacă. În această săptămână a început și procesul de judecată asupra dădacii care a provocat moartea copilului. Ucraineanca Inna Skibenko este acuzată că a asfixiat copilul după ce l-a acoperit cu o plapumă, limitându-i accesul la aer, iar apoi s-a culcat pe ea, cu telefonul în mână. La ședința de judecată, mama fetei, Dorina Vintea, i-a cerut lui Skibenko să o privească în ochi, însă aceea nu i-a întors privirea, scrie Vesti din Israel.

În momentul în care Inna Skibenko și-a auzit acuzația pentru omor și aplicarea violenței față de alți copii, mama lui Yasmin, Dorina Vintea, i-a certut suspectei să o privească în ochi. „Ea nici măcar nu mă poate privi în ochi”, a spus femeia plângând. „Să mori după gratii”, i-a strigat tatăl copilului, Vladimir Vintea.

„Vreau să mă uit în ochii monstrului care a ridicat mâna la copil străin. Cel care a făcut un asemenea lucru cu fiica mea nu este om, ci monstru. Vreau ca ea tot restul vieții să stea la pușcărie și să simtă ce simt eu”, le-a vorbit jurnaliștilor locali Dorina Vintea.

Publicitate

Cruzimea cazului a stârnit un val de prostete atât în Petah-Tikva, unde trăia familia și se afla grădinița, cât și la Tel Aviv. Sute de oameni au ieșit cu pancarte în stradă, cerând control mai dur asupra grădinițelor și camere de supraveghere în sălile unde părinții își lasă copiii. La manifestație au fost prezenți și câțiva deputați care susțin și promovează aplicarea acestor măsuri și ridicarea lor la nivel de lege. „Nu credeam că vom avea o asemenea susținere, iar cazul fetiței noastre va ajunge atât de mediatizat. Credeam că totul se va rezuma la avocați și judecată”, spune Dorina Vintea.

Amintim că potrivit materialelor cauzei, Inna Skibenko a aruncat-o pe fetița familiei Vintea pe o saltea și a acoperit-o cu o plapumă groasă, culcându-se cu tot corpul pe copilul de 14 luni. Abia peste 10 minute, femeia s-a ridicat de pe saltea și s-a uitat sub plapumă. Văzând că Yasmin nu reacționează, Skibenko a acoperit-o din nou (!) și iar s-a întins peste copil. Yasmin a stat în această poziție o oră și 50 de minute, până când o altă dădacă nu a găsit-o fără suflare.

Presa din Israel mai semnalează că, după tragedie, grădinița și-a schimbat denumirea din „Mașa și Medvedi” în „Mickey Mouse”. Tentativa de redenumire a fost catalogată de societate drept încercarea de a fugi de răspundere.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal