ULTIMĂ ORĂ. Exercițiile militare comune SUA - Coreea de Sud nu vor mai avea loc, sugerează Trump. Declarațiile președintelui

ULTIMĂ ORĂ. Exercițiile militare comune SUA - Coreea de Sud nu vor mai avea loc, sugerează Trump. Declarațiile președintelui

Președintele american, Donald Trump și liderul regimului nord-coreean, Kim Jong-un, au semnat în Singapore ceea ce jurnaliștii au numit „un document istoric și exhaustiv”.

UPDATE 13:05 Ce a zis Trump la conferința de presă după summit

Trump a declarat că SUA nu va ridica sancțiunile economice împotriva Coreei de Nord atât timp cât regimul de la Phenian nu face progrese la capitolul denuclearizare. Președintele american a mai spus că Kim Jong-un a ordonat distrugerea unui poligon folosit pentru testarea rachetelor nucleare.

Publicitate

Un alt subiect de discuții a fost legat de Drepturile Omului, a spus Trump, care a recunoscut că situația în Coreea de Nord în această privință este una „grea”, dar a adăugat că situația este la fel de grea „și în multe alte locuri”.

Potrivit lui Trump, Kim Jong-Un a spus că este de acord ca soldații americani aflați în Coreea de Nord să se întoarcă acasă.

UPDATE 12:55 Donald Trump sugerează că SUA nu va mai face exerciții militare cu sud-coreenii

Potrivit BBC, Trump a spus că Statele Unite nu vor mai face exerciții militare comune împreună cu Coreea de Sud. „Vom opri aceste jocuri de război”, a spus Trump, care a adăugat că exercițiile militare sunt „prea costisitoare”. Oficialii sud-coreeni au refuzat să comenteze declarațiile lui Trump, spunând că „deocamdată nu este clar care sunt intențiile domnului Trump”.

UPDATE 12:45 Trump, laude la adresa Coreei de Nord: „Are niște plaje minunate”

Coreea de Nord are un potențial economic remarcabil, a sugerat Donald Trump într-o conferință de presă după summitul cu Kim Jong-Un. Liderul american a spus că a văzut niște „plaje minunate” în câteva înregistrări video despre exercițiile militare ale nord-coreenilor.

„Le-am explicat că acolo pot fi create cele mai bune hoteluri din lume”, a spus Trump.

UPDATE 11:05 Nicio mențiune despre acordul Trump - Kim Jong-Un în presa nord-coreeană

În buletinul de știri al televiziunii de stat nord-coreene nu a fost inclus niciun reportaj despre întrevederea dintre Trump și Kim Jong-Un, scrie BBC. În schimb, buletinul a conținut un filmuleț în care prezentatoarea vorbește despre călătoria lui Kim în Singapore, însoțit de imaginile în care Kim apare vizitând locuri turistice.

Discursul prezentatoarei pare a fi copiat din ziarul de stat Rodong Sinmun, care a scris doar că „Kim a vizitat mai multe locuri de interes în timp ce era într-un sejur în Republica Singapore”.

UPDATE 10:50 FOCUS. Sora lui Kim Jong-Un îi dă liderului nord-coreean un alt stilou înaintea semnării declarației

Cu câteva secunde înainte ca Kim Jong-Un să semneze declarația comună cu Statele Unite, sora liderului nord-coreean, Kim Yo-jong, i-a dat un alt stilou decât cel care era pus pe masă (stilourile de pe masă erau pregătite de administrația americană și aveau pe ele inițialele Donald Trump).

UPDATE 10:30 Declarația Trump - Kim Jong-Un, privită cu scepticism de către analiști

„Wow. Dacă asta e tot... atunci e trist. Este mai puțin decât ceea la ce se așteptau scepticii. Credeam că Trump ar putea să obțină cel puțin câteva rachete sau închiderea unui poligon sau ceva concret. Ceea ce este arată destul de general. Poate vor urma surprize la conferința de presă?”, a scris pe Twitter analistul politic Robert Kelly.

...

„Oare nu am dreptate atunci când spun că, chiar și susținătorii lui Trump din Statele Unite nu vor fi impresionați de acest document subțire și nesemnificativ? (Înțelegerea SUA-RPDC din 1994 avea mai multă substanță). Ar putea urma reacții împotriva acestui document? Atunci ce se va întâmpla? Vor discuta din nou cine are butonul nuclear mai mare? O dezamăgire totală din punct de vedere a substanței”, a scris expert în sociologie și politica coreeană modernă, Aidan Foster-Carter.

...

„Acest acord nu va schimba minți. Pesimiștii îl vor privi ca unul „știrb” și lipsit de noutăți, iar optimiștii vor crede că el reprezintă doar începutul”, a scris analistul Josh Smith.

...

UPDATE 10:07 Donald Trump spune că rezultatul summitului cu Kim Jong-un „a întrecut toate așteptările”

„Vreau să-i mulțumesc președintelui Kim. Noi am petrecut foarte mult timp împreună, într-un mod intens. De fapt, eu aș spune că, pentru noi amândoi, rezultatul a întrecut toate așteptările. Am urmărit diferite știri la acest subiect. Cred că rezultatul a întrecut orice prognoză și acest lucru va duce la mai mult. Este o onoare să fiu alături de Dvs”, a spus Trump, adresându-se lui Kim Jong-Un.

UPDATE 9:50 BBC a avut acces la cele patru puncte din declarația comună semnată de Donald Trump și Kim Jong-Un:

 1. Statele Unite și Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) se angajează să stabilească relații noi dintre SUA și RPDC, în conformitate cu dorința oamenilor din ambele țări care vor pace și prosperitate.
 2. Statele Unite și RPDC își vor uni eforturile pentru a construi un regim de pace durabilă și stabilă pe Peninsula Coreeană.
 3. Confirmând încă o dată declarația de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să lucreze pentru o denuclearizare completă a Peninsulei Coreene.
 4. Statele Unite și RPDC se angajează să recupereze prizonieri de război și militari aflați în misiune și să efectueze o repatriere imediată a celor dintre ei care deja au fost identificați.

...

UPDATE 9:35 Un tratat de pace?

Analistul politic Robert Kelly a spus că documentul misterios semnat de către Trump și Kim Jong-Un ar putea fi un tratat de pace. „Dacă acest lucru e adevărat, atunci, documentul ar trebui să facă referire la Coreea de Sud”, a spus Kelly, citat de BBC. Potrivit acestuia, cuvântul „exhaustiv” prin care Trump a descris documentul semnat semnifică că acesta include chestiuni importante ce țin de Drepturile Omului, sancțiuni și ajutor economic. De remarcat că, războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, s-a încheiat, din punct de vedere tehnic, în anul 1953, după semnarea unui armistițiu, însă nu a fost semnat un tratat de pace între părți.

Președintele american a spus că documentul este unul „exhaustiv”. Întrebat dacă actul include o referire la denuclearizarea peninsulei coreene, Trump a spus, „noi vom începe acest proces cât se poate de curând”.

...

La rândul său, Kim Jong-Un a spus: „Suntem gata să lăsăm trecutul în urmă”.

„Lumea va vedea o schimbare majoră”, a adăugat liderul nord-coreean.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal