Legea cetățeniei „prin investiții”, comparată de democrați cu o loterie. Gamurari: „Este vorba de confidențialitate”

Legea cetățeniei „prin investiții”, comparată de democrați cu o loterie. Gamurari: „Este vorba de confidențialitate”

Democrații nu văd vreo problemă în faptul că numele și prenumele persoanelor care vor dobândi cetățenia Republicii Moldova prin investiții vor fi secretizate. „Este vorba de confidențialitate. De ce cei care câștigă bani la loterie nu vor ca numele lor să fie publicat și adresa respectivă? Este o regulă care există în mai multe state. Nu este RM care a inventat această practică”, a argumentat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

Deși Partidul Acțiune și Solidaritate a subliniat, că, astfel, există riscul ca cetățenia RM să fie acordată celor cu un trecut dubios, democrații neagă acuzațiile și spun că sunt neargumentate.

„Când se vorbește despre infracționalitate sunt două componente. Sunt așa-numitele crime de război contra umanității, când persoanele ar fi vrut să nu fie extrădate având cetățenia RM. Este exclus, fiindcă RM a ratificat statutul Curții Penale Internaționale și, din câte știu eu, este în proces de dezbateri un proiect de lege privind cooperarea dintre RM și Curtea Penală Internațională. Al doilea, este vorba despre așa-numitele infracțiuni convenționale, despre care se vorbește în mare parte. Fie este vorba de terorism, fie este vorba de spălare de bani, trafic de influență, trafic de ființe umane. În contextul dat, RM este parte practic la toate convențiile regionale privind combaterea acestui fenomen. Avem o serie de acorduri bilaterale privind colaborarea în materie penală care presupune inclusiv și extrădarea. Avem acordurile respective și cu Federația Rusă, inclusiv statele din Orient”, a declarat Vitalie Gamurari.

Întrebat despre modul în care vor fi verificate persoanele, dacă numele acestora nu va fi făcut public, purtătorul de cuvânt a spus că, „în momentul în care persoana în cauză trece frontiera de stat, ea apare în baza de date”. „Și atunci când persoana este dată în căutare de Interpol, în baza acordurilor bilaterale, nu poți să ascunzi lucrurile acestea. Este o practică internațională. Iar persoana care depune dosarul depune pe propria răspundere un document prin care vorbește de proveniența banilor, dar și de faptul că nu are în spatele său anumite probleme de ordin penal”, a adăugat Gamurari.

La 31 mai curent, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la legea cetățeniei „prin investiții”. Conform acestora, numele și prenumele persoanelor care vor deveni cetățeni ai Republicii Moldova vor fi secretizate, adică nu vor mai fi publicate în Monitorul Oficial odată cu decretul de acordare a cetățeniei. De asemenea, potrivit noilor amendamente, este exclusă limitarea la cinci mii de cetățenii acordate. Mai exact, limita de cinci mii va fi aplicată doar pentru solicitanții principali, nu și pentru membrii familiilor lor.

În cadrul unei conferințe de presă, PAS a subliniat că „excluderea limitei numărului de cetățenii „poate conduce la aceea că ne vom putea pomeni cu zeci de mii de străini în Republica Moldova, fapt care, conform mai multor experți în domeniu, ar fi în măsură să pună sub semnul întrebării existența în continuare a regimului liberalizat de vize cu UE”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.