Republica Macedonia de Nord - denumirea acceptată de Grecia după o dispută de 27 de ani

Republica Macedonia de Nord - denumirea acceptată de Grecia după o dispută de 27 de ani

Se va numi „Republica Macedonia de Nord”: Atena şi Skopje au ajuns în cele din urmă marţi la un acord în această privinţă, după o dispută de 27 de ani, fapt ce face posibilă o deblocare a aderării fostei republici iugoslave la Uniunea Europeană şi NATO, scrie AFP, citată de Agerpres.

La finalul unui maraton diplomatic început anul trecut şi care s-a încheiat luni şi marţi cu două convorbiri telefonice, premierii Alexis Tsipras şi Zoran Zaev au putut anunţa acordul în centrul căruia se află noul nume.

Tsipras a salutat „un bun acord care acoperă toate condiţiile puse de Grecia”.

Skopje acceptă să-şi modifice în consecinţă Constituţia, în schimbul posibilităţii de a păstra numele Macedonia însoţit de o referinţă geografică.

Această sarcină se anunţă una spinoasă în măsura în care Zaev nu dispune de majoritatea calificată pentru a efectua aceste schimbări iar opoziţia naţionalistă a denunţat acordul la care s-a ajuns, calificându-l drept „capitulare”, consideră AFP.

Prim-ministrul a negociat „de manieră incompetentă şi a acceptat toate revendicările Greciei”, a declarat presei, la Skopje, Hristijan Mickoski, liderul VMRO (opoziţie, dreapta naţionalistă).

„VMRO nu va accepta schimbarea numelui constituţional”, (Republica Macedonia - n.red.), a adăugat el.

În Grecia, numele statului vecin nu va fi recunoscut oficial decât în formularea macedoneană, „Severna Makedonja”, a anunţat biroul lui Tsipras.

Zaev a salutat la rândul său „o soluţie istorică după două decenii şi jumătate” de dispute.

Acordul nu este totuşi definitiv, acesta trebuind să fie ratificat de parlamentul macedonean iar în toamnă supus unui referendum, înainte de a fi ratificat de parlamentul elen.

Citește mai multe detalii pe Agerpres.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.