
VIDEO. Să nu aibă salarii mai mari decât ale lor. PCRM a cerut ca funcționarii numiți de Parlament să aibă lefuri mai modeste
O parte din deputați au solicitat astăzi ca salariile funcționarilor numiți în funcții de Legislativ și Guvern să constituie 95% din lefurile celor care i-au numit în funcții. Solicitarea vine pe fundalul scumpirii carburanților și criticilor aduse ANRE-ului. Propunerea a fost supusă votului pentru a fi dezbătută în plen, însă pentru ca dezbaterea să aibă loc nu au ajuns trei voturi.
・
„Propunem ca salariile lunare ale funcționarilor autorităților publice, salariile cărora sunt aprobate de Parlament și Guvern, sau au un guvern autonom, nu vor depăși 95% din salariul persoanelor cu funcții de demnitate publică în competența cărora este numirea acestora. PCRM e nedumerită de faptul că salariul lunar al directorului ANRE e aproape 60.000 de lei și ne pare straniu că salariul lui Sergiu Cioclea e peste 100.000 de lei”, a declarat președinta fracțiunii comuniștilor, Inna Șupac.
Liberalii au susținut ideea colegilor. „Noi purtăm responsabilitatea de numire în funcție ale acestor persoane. Există o tradiție în mai multe state ca persoanele angajate în funcții publice nu pot avea salariu mai mare decât cei care îi angajează. Noi în RM avem altă tradiție. Am majorat salariile judecătorilor, dar ce consecințe a avut asta? Nu trebuie să existe un salariu mai mare decât a celor care poartă responsabilitatea de numire a lor în funcție”, a declarat deputatul Lilian Carp.
Socialiștii s-au arătat și ei dispuși să susțină proiectul.
„Ideea acestor salarii e că acești oameni trebuie să protejeze interesul public, să îmbunătățească aceste servicii. Dar având în vedere că și ANRE și alții deservesc interesele private ai unor agenți economici, lor trebuie de reamintit că sunt salarizați din bani publici. Trebuie de plafonat salariile persoanelor care au uitat pentru ce primesc aceste salarii”, a adăugat socialistul Vlad Batrîncea.
Inițiativa a fost supusă votului, iar pentru ca ea să fie dezbătută era nevoie de 44 de voturi. Aceasta a fost votată de 41 de aleși ai poporului, fără votul democraților.