Ulianovschi susține că deschiderea unei ambasade în Ghana i-ar aduce Republicii Moldova „avantaje economice”

Ulianovschi susține că deschiderea unei ambasade în Ghana i-ar aduce Republicii Moldova „avantaje economice”

Ministrul Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, susține ideea de a deschide o misiune diplomatică pe continentul african, în pofida criticilor aduse de fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Belgia și la NATO, Iurie Reniță. Ulianovschi a precizat că înființarea unei ambasade în Ghana ar urma să aducă statului „avantaje economice”, dar a spus că nu are așteptări „romantice” în acest sens.

„Există interes economic. Observăm că foarte multe țări, inclusiv din UE, au deschis demult ambasade pe fiecare continent și beneficiază de niște proiecte concrete de investiții sau de export. Avem așteptări realiste, nu romantice, dar consider că Republica Moldova, ca un stat membru al ONU, trebuie să fie prezentă pe fiecare continent pentru a putea promova cu succes interesele sale”, a spus Ulianovschi în cadrul unei conferințe de presă, precizând că Republica Moldova ar trebui să-și asigure „prezența diplomatică în cel puțin o țară de pe fiecare continent”. Acesta a evitat însă să spună care ar fi costurile legate de înființarea misiunilor diplomatice.

Ministrul de Externe l-a contrazis astfel pe fostul ambasador al Republicii Moldova în România, Belgia și la NATO, Iurie Reniță. Acesta din urmă a venit cu o scrisoare deschisă, în care și-a exprimat surprinderea față de politică externă a Guvernului Filip.

Publicitate

„Cred că, în prezent, Ghana, Argentina și India nu constituie priorități majore pentru prezentul și viitorul european al Republicii Moldova, doar dacă nu cumva doriți să perpetuați o tradiție mai veche din perioada sovietică, atunci când nomenclaturiști de tot genul erau trimiși ambasadori „pentru merite deosebite față de partid și de stat”, a scris diplomatul, adăugând că „nimic în această țară nu mișcă fără aprobarea lui Vlad Plahotniuc”, inclusiv deschiderea ambasadelor.

De remarcat că, recent, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe a apărut un document întitulat „Expunere de motive privind necesitatea deschiderii Ambasadei Republicii Moldova în Republica Ghana”, semnat de secretar general de stat din partea Ministerului, Mihail Căpățînă. Acesta afirmă că „deschiderea unei Ambasade a Republicii Moldova în Republica Ghana va crea condiții propice pentru asigurarea prezenței diplomatice a țării noastre pe continentul african, în special în partea sub-sahariană”.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Ghana au fost stabilite pe 28 august 1992.

Potrivit pronosticului Băncii Mondiale, în 2018, economia Ghanei urmează să înregistreze cea mai mare creștere (8,3%), datorită industriei petroliere.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal