Diaspora vine cu un apel către autorități. A pregătit propriile propuneri pentru modificarea sistemului mixt

Diaspora vine cu un apel către autorități. A pregătit propriile propuneri pentru modificarea sistemului mixt

În cadrul unei conferințe de presă, diaspora moldovenească a venit cu nouă propuneri pentru îmbunătățirea sistemului de vot mixt. Acestea au fost prezentate de către nouă moldoveni stabiliți în diferite colțuri ale lumii. Aceștia au făcut un apel către autorități, societatea civilă, partidele politice și partenerii externi, să susțină acest proiect. Vedeți mai jos lista propunerilor legislative.

Dumitru Vicol, Marea Britanie: „Ar fi bine să se modifice, să se îmbunătățească sistemul de vot și să se adauge un al doilea tur de scrutin, pentru a ne asigura că alegerile parlamentare vor genera destulă susținere pentru partidele pro-europene”

Veronica Țipirig, Belgia: „Actele de identitate în baza cărora se va permite participarea la alegeri să fie următoarele: pașaportul de intrare-ieșire din țară, buletinul de identitate și buletinul de identitate provizoriu. Majoritatea cetățenilor din diasporă posedă dublă cetățenie. Când călătoresc, folosesc alte pașapoarte. Mulți dintre ei nu mai posedă pașaportul moldovenesc. Un alt argument ar fi practica internațională, care permite votarea în baza buletinelor de identitate. În ceea ce privește termenul de valabilitate a actelor, este de menționat faptul că expirarea valabilității nu înseamnă că deținătorul nu mai este considerat alegător. În concluzie, solicităm să ne fie permis să putem vota în baza buletinului de identitate, cât și în baza pașaportului, Atât valide, cât și a celor cu termenul de valabilitate expirat”.

Publicitate

Alexandru Baicalov, Franța: „Cerem mărirea numărului de zile pentru desfășurarea alegerilor peste hotare. Moldovenii din diasporă să aibă două zile la dispoziție pentru a vota - sâmbăta și duminica”.

Cristian Zara, Danemarca: „Propunem organizarea unei sau a mai multor secții de vot permanente pe lângă misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale RM. Cererea respectivă ar asigura condițiile minime necesare pentru ca diaspora să poată vota. Iar sediile care dispun de mai mult spațiul, să deschidă mai multe secții de vot, ca să evităm rândurile”.

Iurie Cojocaru, Marea Britanie: „Să se deschidă mai multe secții de votare peste hotare. La ultimele alegeri parlamentare mulți moldoveni așa și nu au putut să-și exercite dreptul la vot. Sunt moldoveni care trebuie să parcurgă sute de km ca să voteze”.

Elena Dragalin, SUA: „Cerem constituirea obligatorie a secțiile de vot suplimentare la solicitarea cetățenilor. O secție de vot să poată fi deschisă la solicitarea a cel puțin 300 de cetățeni dintr-o localitate”.

Tatiana Proca, Belgia: „Avem niște experiențe neplăcute cu numărul buletinelor de vot. În lege sunt două articole care reglementează acest aspect. Unul prevede faptul că CEC trebuie să expedieze nu mai mult de 5 mii de buletine de vot într-o secție de votare. Este un alt articol, care prevede că CEC trebuie să expedieze nu mai mult de 3 mii de buletine de vot. Proiectul propus de noi prevede ca în fiecare secție de votare să fie câte 5 mii de buletine de vot”.

Camelia Vasilov, Olanda: „Cer ca în ziua alegerilor contestațiile referitoare la încălcările electorale sau la administrarea alegerilor, precum și contestațiile privind desfășurarea dreptului la vot, să poată fi depuse inclusiv online, prin intermediul paginii web a CEC. Iar această procedură să fie inclusă în legislație. Ar fi mult mai simplu pentru alegători”.

Vasile Popa, Germania: „Vrem ca alegătorii din diasporă să aibă dreptul de a dona bani pentru partidele politice din Moldova. Avem câteva partide finanțate de un grup restrâns de oameni, iar noi, cei din afară, nu putem să ne implicăm, să finanțăm”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal