
„O decizie incorectă și cu tentă electorală!” Cum comentează experții economici o eventuală reducere a accizelor la carburanți
Decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energetică privind majorarea prețurilor la carburanți este una corectă și conform metodologiei. De această părere sunt experții economici care spun că miezul problemei ține de marja comercială mult prea generoasă inclusă în metodologia respectivă. Potrivit lor, o eventuală reducere a accizelor nu ar fi o soluție în acest caz.
・
Pentru soluționarea problemei privind prețurile la carburanți este necesară o implicare mai activă a Consiliului Concurenței, susțin experții. Anume această instituție ar fi în măsură să depisteze și să contracareze eventualele practici anticoncurențiale de pe piața produselor petroliere. Impulsionarea concurenței este principalul instrument care va permite în mod durabil stabilirea justificată a prețurilor.
„Nemulțumirile cetățenilor sunt absolut evidente. În raport cu veniturile populației, prețurile la carburanți sunt mari. Plus, ele influențează asupra prețurilor la alte produse. Totuși ANRE este o agenție cu un mandat foarte clar care trebuie să monitorizeze și să reglementeze prețurile pe această piață. ANRE nu este mandatată cu funcții sociale. Am făcut o corelare a prețurilor de la noi cu cele din România și constatăm că este aproape perfectă. În România prețurile la carburanți au crescut chiar mai mult decât în Republica Moldova. ANRE a aplicat metodologia corect, însă problema de bază ține de nivelul prețurilor la carburanți care este destul de înalt comparativ cu realitățile economice din țară”, declară directorul executiv al Centrului Analitic independent Expert-Grup.
Ideea vehiculată pe unele coridoare precum că pentru a calma nemulțumirile populației autoritățile ar fi gata să intervină și la accize nu le surâde experților.
„Chiar dacă sunt voci care pledează pentru reducerea accizelor, aceasta ar fi o decizie incorectă, cu tentă electorală și cu riscuri pentru buget. Dacă e să comparăm cu nivelul accizelor în țările din regiune vom vedea că în RM ponderea accizelor în prețul final e mult mai mică, circa o pătrime. În alte țări precum România, Bulgaria, aceasta ajunge până la un nivel de 30% - 40%. Nu considerăm oportună reducerea accizelor pentru ieftinirea carburanților. Nu trebuie să manipulăm cu accizele pentru a îndeplini funcții sociale. Ulterior aceasta se va răsfrânge oricum pentru că vor fi afectate finanțele publice”, a mai declarat Lupușor.
Amintim că în luna iunie ANRE a decis în repetate rânduri majorarea prețului plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților. Deciziile au fost însă contestate de premierul Pavel Filip și ministrul Economiei, Chiril Gaburici, ultimul reușind și anularea în instanță a ultimei decizii ANRE în acest sens.
Creșterea prețurilor la carburanți i-a făcut pe mai mulți șoferi să protesteze în centrul Capitalei.