În următoarele luni creșterea economică ar putea fi periclitată. Avertismentul vine din partea experților economici din cadrul Centrului Analitic independent „Expert-Grup”. Printre factorii care conduc la temperarea creșterii economice se numără variația negativă a remiterilor și exporturilor determinată de întărirea poziției monedei naționale pe piața valutară.
Potrivit experților, din cauza fortificării leului puterea de cumpărare a remiterilor scade. Astfel, în perioada ianuarie - aprilie curent transferurile bănești exprimate în termeni reali s-au redus cu 5,6% față de anul precedent. Totodată, întărirea leului afectează negativ veniturile exportatorilor.
„Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Această creștere (a remiterilor - n.r.) se datorează în primul rând bazei de comparație mici. Dacă luăm în calcul aprecierea leului și variția inflației, această creștere este puțin pozitivă sau chiar negativă. În același timp, cheltuielilee cresc lent. Este și incertitudinea cu asistența macrofinanciară. Probabil în a doua jumătate a anului vor fi intensificate cheltuielile, inclusiv în legătură cu perioada electorală”, a declarat în context expertul Iurie Morcotâlo.
Factorii de ordin electoral se reflectă și în reticența companiilor private de a investi, fapt manifestat prin stagnarea investițiilor private și a scăderii stocului de credite bancare. În plus, o serie de inițiative cu tentă electorală care deja au fost lansate (ex: programul „Drumuri bune pentru Moldova” sau complexul „Chișinău Arena”), dar care nu au o acoperire bugetară clară, riscă să afecteze stabilitatea finanțelor publice, susțin experții. Riscurile respective sunt alimentate de alegerile parlamentare din toamna acestui an, când politicile publice ar putea fi ancorate preponderent în interesele electorale, în detrimentul reformelor cu efecte de creștere economică durabilă.
Al treilea set de constrângeri pentru creșterea economică ține de condițiile climaterice din acest an. În particular, insuficiența de precipitații ar putea compromite mai multe recolte agricole, fapt ce s-ar putea transpune negativ asupra veniturilor fermierilor, dar și a industriei de prelucrare a producției agricole, cele mai afectate fiind gospodăriile rurale cu venituri mici, precum și fermierii mici.
Amintim că anterior experții economici au prognozat pentru anul 2018 o majorare a PIB-ului cu 3,8% (scenariu pesimist) sau cu 5,6% (scenariu optimist).
Vezi și aceste știri

Tarifele la gaz din ultimii 12 ani: Drumul creșterii de la puțin peste 3,5 lei la 15,18 lei pentru un metru cub

Percheziții la postul vamal intern Gura Bîcului: Patru persoane, suspectate că primeau regulat mită de la transportatori
