
Modul în care a fost preluată conducerea ANI „descurajează” și creează „suspiciuni”. Constatarea experților Promo-LEX
Autoritatea Națională de Integritate este una dintre instituțiile cele mai des menționate în cadrul prezentării a ultimului raport Promo-LEX privind modul de ocupare a funcțiilor publice. Experții s-au arătat descurajați de faptul că procedura de selectare și intrare în funcție a membrilor conducerii ANI a durat aproape douăsprezece luni.
・
Promo-LEX constată că audierea publică a candidaților și interviul cu aceștia a fost amânat de câteva ori, din motive neclare. Experții s-au arătat nemulțumiți de faptul că au trecut aproape douăsprezece luni până la momentul în care Rodica Antoci și Lilian Chișca au preluat conducerea Autorității Naționale de Integritate, la începutul anului 2018.
„E vorba de o autoriotate fără conducătorii căreia nu putea să demareze procesul de numire prin concurs a inspectorilor de integritate care urmau să efectueze controlul declarațiilor personale de avere a funcționarilor publici. Dacă concursul a durat un an, vă imaginați cât de mult aceasta ne descurajează și cât de multe suspiciuni avem față de potențialul inspectorilor de integritate în efectuarea unui control rapid și corect al declarațiilor, mai ales într-o perioadă de interes politic mare, perioada pre-electorală”, a spus experta anticorupție Mariana Kalughin în cadrul prezentării raportului de monitorizare Promo-LEX.
Aceasta a mai adăugat că „există probleme” cu privire la legea care reglementează activitatea ANI și a spus că Consiliul de Integritate are „o componență dezechilibrată”.
Experții Promo-LEX au insistat asupra necesității de a adopta un act legislativ unic privind modul de organizare și desfășurare de către Parlament a concursurilor la ocuparea funcțiilor de demnitate publică, astfel încât funcționarii publici să nu fie numiți pornind de la prevederile unor regulamente aprobate „ad-hoc”.