Un text „scris în grabă”: Fostul ambasador la ONU comentează proiectul privind retragerea trupelor ruse

Un text „scris în grabă”: Fostul ambasador la ONU comentează proiectul privind retragerea trupelor ruse

Proiectul rezoluției privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova a fost făcut în grabă, lasă loc de interpretări și are la bază interesele electorale ale Partidului Democrat, sugerează fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan.

Potrivit diplomatului, proiectul prezentat de ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi a fost „făcut în grabă”, iar unele sintagme „lasă loc de interpretări”.

În textul proiectului se menționează „retragerea de pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor străine”, fără vreo referire la faptul că este vorba de trupele ruse, atenționează expertul.

Publicitate

„Evitarea de a menționa numele țării care staționează, în mod ilegal, trupele sale pe teritoriul Republicii Moldova nu are rost, întrucât Rusia nu va considera această omitere ca fiind una suficient de delicată”, scrie Vlad Lupan într-o postare pe blogul său.

Diplomatul mai scrie că, de fapt, această omitere poate fi una contraproductivă, întrucât, astfel, Moldova pierde oportunitatea de a profita de imagine a Rusiei ca o țară care nu respectă integritatea teritorială a altor state.

În al doilea rând, alineatul proiectului în care scrie despre faptul că problema staționării trupelor ruse trebuie rezolvată „cu bună credință, într-un mod necondiționat, fară întârziere și într-o manieră pașnică” riscă să prelungească 26 de ani de impas, afirmă diplomatul.

În acest sens, fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU recomandă modificarea textului respectiv, astfel încât acesta să menționeze că porblema creată „contravine legislației Republicii Moldova, angajamentelor asumate de Rusia și Cartei ONU, respectiv, ea necesită a fi soluționată imediat”.

Diplomatul conchide că textul proiectului a fost elaborat ținând cont de viitoarele alegeri parlamentare și nu de interesele pe termen lung ale Republicii Moldova.

Textul are nevoie de „o serie de modificări care trebuie făcute la insistența partenerilor și în pofida raționamentului electoral al părții moldovene”, scrie Vlad Lupan.

„Alegerile vin și trec. Viitorul țării trebuie să fie luat în considerare”, concluzionează diplomatul.

De menționat că vineri, ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a anunțat despre faptul că Secretariatul Organizației Națiunilor Unite a înregistrat proiectul de rezoluție privind retragerea trupelor militare ruse din stânga Nistrului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal