Expertul în energetică Dionis Cenușa susține că situația actuală în sectorul energetic din Republica Moldova ar putea fi schimbată radical, odată cu preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în 2019. Potrivit lui Cenușa, implicarea companiei românești Transgaz în realizarea gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău, sporește șansele ca acesta să devină funcțional, iar finalizarea proiectului nu este amenințată de eventuala instalare la guvernare a socialiștilor.
Accesul la piața de gaze din România va liberaliza piața gazelor naturale din Moldova, va permite revizuirea contractului cu Gazprom și stoparea creșterii datoriilor pentru gazele rusești, acumulate de regiunea transnistreană, susține Cenușa într-un articol publicat pe IPN.
„Implicarea companiei românești Transgaz (peste 50% din acțiuni aparțin statului român) în realizarea acestui proiect energetic sporește șansele ca acesta să devină funcțional, cu condiția că vor fi eliminate toate barierele de tip legal sau tehnic”, scrie expertul.
Potrivit lui Cenușa, Igor Dodon a manifestat bunăvoința față de proiectul gazoductului, astfel încât o eventuală instalare la guvernare a socialiștilor nu va amenința finalizarea proiectului care, în opinia expertului, ar putea fi dat în exploatare deja în prima jumătate a anului 2019.
România poate folosi președinția în Consiliul UE pentru a schimba radical status-quo-ul din Moldova, cel puțin în materie de securitate energetică, iar un prim pas ar putea fi interconectarea pe gaze naturale, conchide expertul.
Preluarea Președenției Consiliului UE de către România va avea loc în prima jumătate a anului 2019. Președinția va fi realizată „în trio” împreună cu Finlanda și Croația.
Vezi și aceste știri

Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest

Cinci state occidentale susţin acţiunea juridică a Ucrainei referitoare la crimele de război
