Concursurile publice de la Primărie sunt organizate cu abateri, iar interimatul funcției este asigurat de persoane care nici nu sunt angajate în cadrul instituției. Asta relevă constatările unui audit intern, care a cuprins activitatea a zece unități de la Primărie în perioada ianuarie - martie 2018.
„O unitate audiată a încadrat personal în funcție publică fără concurs public. Alte constatări sunt neasigurarea confidențialității testelor, admiterea în următoarea etapă de concurs a persoanelor care n-au întrunit punctajul minim necesar, evaluarea rezultatelor probelor scrise fără codificarea numelui candidatului, neasigurarea plasării informațiilor privind etapele concursului în termenii transparenței”, a declarat șeful Direcției audit inter, Roman Vitiuc.
Iar termenul de asigurare a interimatului a fost în mai multe situații depășit. „O problemă este și exercitarea interimatului fără executarea concursurilor publice până la șase ani sau exercitarea interimatului de către persoane neangajate în cadrul autorității publice, persoane care n-au întrunit condițiile pentru funcția specificată”, a spus Roman Vitiuc.
Au fost constate abateri și privind modul de aplicare a sancțiunilor. De exemplu, echipa de audit a descoperit faptul că o persoană a lipsit nemotivat timp de patru zile de la serviciu. Într-un final, s-a ales doar cu o avertizare. Roman Vitiuc a refuzat să spună despre cine este vorba sau care sunt direcțiile cu probleme.
„În Primărie este dezastru. Oamenii care prezintă o valoare sunt demotivați de faptul că sunt aduși oameni din stradă și puși ca șefi în funcție publică, când el nu are ce căuta acolo. Sunt oameni în Primărie care nu au avut nicio deplasare, dar au fost alții care o dată pe săptămână se duceau în deplasări. Salarii dăm, dar sunt sub limită. Astăzi la Primărie nu este nicio persoană la Resurse umane. Dacă nu venim cu alte opțiuni, o să avem probleme”, a spus primarul interimar Ruslan Codreanu.
O altă problemă constă în lipsa acută a angajaților la mai multe direcții. De exemplu, din numărul total de 48 de funcții publice la Direcția educație, 22 sunt vacante, iar patru sunt ocupate de persoane care au atins vârsta de pensionare. Direcția nu are niciun jurist, pentru care se oferă un salariu de 2.040 de lei, dar și niciun economist, care poate fi răsplătit cu doar 1.360 de lei. Aceeași situație este și la Direcția juridică, unde 15 din totalul de 31 de funcții sunt vacante.
„Acesta este rezultatul când faci prea multă politică și nu te ocupi de gestionarea Primăriei. Acesta este rezultatul la tot ce înseamnă urcat pe stâlpuri , târâit de crengi, urcat peste tot, numai să nu te ocupi de treburile manageriale”, a menționat Ruslan Codreanu.