
Experți: Decizia Curții de Apel nu poate sta la baza nevalidării mandatului de primar. „Poate fi creat un precedent periculos”
Decizia Curții de Apel, prin care acțiunile lui Andrei Năstase din ziua alegerilor au fost calificate drept agitație electorală, poate crea un precedent periculos. O spun mai mulți experți, care menționează că o astfel de hotărâre nu poate sta la baza nevalidării mandatului de primar.
・
În urma unei contestații depuse de PSRM, la data de 12 iunie, Curtea de Apel a decis că acțiunile lui Andrei Năstase reprezintă agitație electorală în ziua alegerilor și a stabilit că acesta a încălcat Codul Electoral.
Curtea de Apel a decis că „în toate adresările sale către alegători Andrei Năstase i-a îndemnat pe oameni să se prezinte la vot și să voteze pentru cine consideră ei de cuviință, iar adresarea unui concurent cu un astfel de îndemn reprezintă agitație electorală”.
Un alt argument al instanței de apel este faptul că, „în aparițiile sale pe pagina sa de Facebook, Andrei Năstase a ieșit cu aceleaşi lozinci pe care le-a utilizat în campania electorală”.
Instanţa a mai constatat că „fără a numi numele concret al contracandidatului său, Andrei Năstase a îndemnat alegătorii să nu voteze candidatura lui Plahotniuc şi Dodon, iar în situaţia când în cursa electorală erau numai doi candidaţi, este evident că alegătorii au fost orientați sa-l voteze anume pe dânsul”.
Deși avocatul liderului PPDA a atacat decizia, la data de 15 iunie, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul și a menținut decizia Curții de Apel.
„O să mă tem să chem oamenii la vot, fiindcă pot să fiu acuzat că fac partizanat politic.” Pavel Postica
Experții sunt însă de o altă părere. Directorul de programe Promo-LEX, dar și șeful misiunii de observare a alegerilor, Pavel Postica, menționează că acțiunile lui Andrei Năstase pot fi calificate drept mobilizare a alegătorilor, și nu agitație electorală, iar prezența acestuia la mai multe secții de votare în ziua alegerilor - drept prezență nejustificată, și nu încălcarea Codului Electoral. „Acestea sunt deducerile instanței. Sunt țări unde agitația electorală este permisă și în ziua alegerilor. Toată lumea a chemat alegătorii să iasă la vot, inclusiv eu, în calitate de conducător al misiunii de observare, inclusiv candidatul PSRM, Ion Ceban”, menționează Pavel Postica.
Expertul spune că, astfel, poate fi creat un precedent. Și asta pentru că, „având o astfel de decizie, poți să te aștepți la orice”. „O să mă tem să chem oamenii la vot, fiindcă pot să fiu acuzat că fac partizanat politic”, explică Pavel Postica, menționând că o astfel de decizie a instanței de judecată nu poate sta la baza nevalidării mandatului de primar.
„Va fi foarte grav dacă anume aceste declarații ale lui Andrei Năstase nu îi vor permite să intre în funcție.” Ion Tăbârță
Iar expertul IDIS „Viitorul” Ion Tăbârță spune că decizia instanței de apel este una forțată. „În toate campaniile electorale astfel de îndemnuri au fost prezente. Sunt declarații obișnuite, când concurenții electorali, indirect, sugerează pe cine au votat. Curtea de Apel nu spune clar cu cât anume a influențat apelul lui Andrei Năstase rezultatele alegerilor”, declară acesta.
Ion Tăbârță subliniază că decizia magistraților provoacă dubii. „În istoria electorală, mereu au fost înregistrate abateri, dar se spunea că ele nu au influențat în mod decisiv rezultatele alegerilor. Republica Moldova și așa nu a adunat multe puncte albe după ce a schimbat sistemul electoral anul trecut. Dacă o decizie de așa gen nu îi va permite lui Andrei Năstase să devină primar, deja în RM se va putea vorbi despre esența procesului democratic. Va fi foarte grav dacă anume aceste declarații ale lui Andrei Năstase vor fi catalogate la sânge pentru a nu-i permite să intre în funcție”, menționează expertul.
În ziua alegerilor, atât candidatului Partidului Platforma DA, cât și socialistul Ion Ceban au îndemnat alegătorii să iasă la vot.
https://agora.md/videoframe/6274/620