Ziarele din R. Moldova, în situație critică: Hârtia mai scumpă cu 25%

Ziarele din R. Moldova, în situație critică: Hârtia mai scumpă cu 25%

Hârtia de ziar s-a scumpit cu până la 25 procente. Urmare a acestui fapt publicațiile periodice din țară s-au pomenit într-o situație critică. În acest context, Asociația Presei Independente solicită urgentarea adoptării unor măsuri legislative pentru susţinerea dezvoltării presei de importanţă socială.

Recent, cele două companii care au calitatea de dealer oficial al companiilor producătoare de hârtie de ziar importată din Federația Rusă şi utilizată cel mai des în producerea ziarelor din R. Moldova, au anunţat despre scumpirea prețului hârtiei de la 620-650 Euro per tonă până la 770 euro per tonă, ceea ce crește considerabil cheltuielile de editare a publicațiilor periodice.

„Această majorare neplanificată a costurilor de producţie va lovi foarte dur în publicaţiile periodice din R. Moldova care şi aşa parcurg o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic, cauza fiind micşorarea volumelor de publicitate. O eventuală majorare a preţurilor de abonare şi de vânzare cu amănuntul nu va putea menţine cititorii, deoarece capacitatea de cumpărare a majorităţii populaţiei este redusă. În consecinţă, multe din publicaţiile periodice independente, în special cele din regiunile R. Moldova, care nu sunt editate din banii grupurilor de interese politice sau economice, se vor afla în următoarele luni în prag de faliment, deoarece costul hârtiei de ziar constituie principala linie de cheltuieli a redacţiilor”, se arată într-un comunicat la API.

În aceste condiţii, Asociaţia Presei Independente (API) solicită Parlamentului Republicii Moldova şi Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media să urgenteze examinarea şi adoptarea unor măsuri legislative de facilitare a dezvoltării economice a presei de importanţă socială din Republica Moldova, şi anume a presei care abordează subiecte analitice, promovează transparenţa, democraţia şi drepturile omului, realizează investigaţii jurnalistice de interes public şi respectă deontologia profesională jurnalistică.

„Propuneri legislative pentru facilitarea dezvoltării presei au fost transmise pentru examinare Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, iar în perioada următoare API va veni cu alte propuneri în acest sens, solicitând examinarea şi adoptarea lor în regim de urgenţă”, mai menționează sursa.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal