Modificarea Constituției, între „dezvoltare europeană” și „limba română”. Diacov: Dacă liberalii blochează proiectul, nu vor ști unde să se mai ascundă
Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, spune că liberalii nu ar trebui să condiționeze modificarea Constituției prin includerea limbii române în Legea Supremă.
„Dacă ei, liberalii, vor să împiedice includerea în Constituție a termenului de „integrare europeană” știind că în fiecare fracțiune sunt deputați care nu vor vota pentru limba română în Constituție, atunci ei sunt bravo, își fac treaba, dar după asta ei nu vor avea unde să se ascundă”, a declarat Diacov în cadrul emisiunii „Important” de la TVC21.

Deputatul a ținut să menționeze că democrații au fost primii care au depus în Parlament proiectul de modificare a Constituției.
„Primul proiect înregistrat în Parlament a fost cel cu direcțiea europeană de dezvoltare. Apoi, de la liberali, a venit ca o condiție inițiativa de modificare a articolului 13 din Constituție. Dacă liberalii votează pentru proiectul nostru, el trece. Sunt suficiente voturi pentru asta”, a mai adăugat Diacov.
Politicianul a lăsat să se înțeleagă că susținerea liberalilor este condiționată de modificarea articolului 13 din Constituție, iar aici lucrurile deja devin mai complicate.
„Nu e niciun secret că și în fracțiunea noastră sunt oameni care nu for susține proiectul (n.r. - privind modificarea limbii). Pentru nimeni nu e un secret și pe acest subiect nu poți obliga un deputat să voteze. Eu consider că limba în Republica Moldova e română. Tot așa cu austriecii vorbesc germana, jumătate de Africa vorbesc franceza etc. Dar alți colegi nu consideră așa. Noi trebuie să fim toleranți, trebuie să fim atenți cu ei. Acest subiect este delicat, nu poate fi rezolvat cu toporul”, a conchis Diacov fără a menționa când ar putea fi supus votului în Parlament proiectul de modificare a Constituției.