Dodon, despre anularea alegerilor din Capitală: De ce Ion Ceban nu a fost declarat câștigător?

Dodon, despre anularea alegerilor din Capitală: De ce Ion Ceban nu a fost declarat câștigător?

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că decizia de ieri seară a instanței privind alegerile locale noi ale primarului general de Chișinău este una incorectă. Și asta nu pentru că scrutinul nu a fost recunoscut drept legal, ci pentru că Ion Ceban, candidatul PSRM la șefia Capitalei nu a fost declarat învingător.  

„Decizia judecății în privința alegerilor din Chișinău ridică multe semne de întrebare. Noi cunoaștem care sunt încălcările lui Andrei Năstase, dar care sunt încălcările lui Ion Ceban? Dacă s-a mers pe așa decizii cardinale, de ce Ion Ceban nu a fost declarat câștigător al alegerilor, odată ce contracandidatul său a fost exclus pentru încălcarea legislației? Nu există nici o plângere, contestare în instanță împotriva lui Ion Ceban”, a scris șeful statului.

Președintele spune că acest caz demonstrează standarde duble și justiție selectivă.

Publicitate

„Dacă făcea Ion Ceban ceea ce făcuse Năstase în campanie, ar fi fost exclus încă din turul I. Acum, Andrei Năstase a fost victimizat și izbăvit de povara conducerii Chișinăului, cu care el nu s-ar fi isprăvit, din cauza incompetenței sale și lipsei de experiență administrativă. Poate era mai bine ca lui Năstase să-i fie oferită posibilitatea să-și demonstreze capacitățile sau incapacitățile sale de conducator, să vadă toată lumea cât de steril e în fața problemelor reale, unde populismul nu ajută. În orice caz, așteptăm decizia finală a Judecății”, a mai adăugat Dodon.

În context, șeful statului mai adaugă că cineva se teme tare ca socialiștii să nu beneficieze de sprijin din străinătate în alegerile parlamentare. „Precedentul lui Năstase, care a profitat de susținere directă de la politicieni străini în campania electorală, eurounioniștii de la guvernare l-au considerat prea periculos în perspectiva parlamentarilor. Vă amintesc că această normă legală a fost creată de la început împotriva socialiștilor, în aprilie 2015, la inițiativa PLDM. Atunci au vrut să stopeze avântul politic al socialiștilor, dar acum a devenit victimă a acestei norme legale tocmai candidatul susținut de PLDM - Năstase. Știți proverbul moldovenesc: cine sapă groapă altuia, singur cade în ea”, a conchis Dodon.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal