Votare repetată cu excluderea lui Năstase din buletin? Ce prevede Codul Electoral în cazul anulării alegerilor

Votare repetată cu excluderea lui Năstase din buletin? Ce prevede Codul Electoral în cazul anulării alegerilor

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, nu a recunoscut legalitatea alegerilor locale noi pentru funcția de primar general de Chișinău, desfășurate pe 20 mai (turul I) și 3 iunie (turul II) 2018. Decizia motivată nu a fost încă publicată, astfel că nu se cunoaște încă ce a stat la baza acesteia. Hotărârea urmează să fie transmisă în termen de 24 de ore Comisiei Electorale Centrale și Consiliului electoral de circumscripție Chișinău, care vor publica rezultatele definitive.  Ce se întâmplă mai departe? 

Codul Electoral al Republicii Moldova prevede că alegerile pot fi declarate nule dacă „în cadrul operaţiilor electorale au fost comise încălcări care au influenţat rezultatele votării şi atribuirea mandatelor. Hotărârea cu privire la declararea alegerilor nule se adoptă de către Comisia Electorală Centrală în baza hotărârilor instanţelor de judecată respective”. (Art 148, Cod Electoral).

Cu alte cuvinte, după recepționarea hotărârii de ieri, CEC urmează să declare nule alegerile locale noi pentru funcția de primar general de Chișinău. Ulterior, în termen de două săptămâni ar urma să fie efectuată votarea repetată, potrivit articolului 149 din Codul Electoral.

Publicitate
...

(2) Concurenţii electorali vinovaţi de încălcări ale prevederilor Codului electoral sunt excluşi din buletinele de vot, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, iar consiliile şi birourile electorale care au comis asemenea încălcări se înlocuiesc.

Autor:

De menționat că decizia de ieri a primei instanțe este cu drept de atac la Curtea de Apel, în termen de o zi (adică azi). Curtea, la rândul ei, va avea la dispoziție cel mult trei zile pentru a se pronunța asupra recursului (până pe 23 iunie). Andrei Năstase a declarat aseară că neapărat va contesta decizia.

Rămânem sau nu cu un interimar până în vară?

Articolul 150, alin (1), punct b, din Codul Electoral prevede că alegeri noi au loc dacă primarul a demisionat - fapt consumat la 16 februarie 2018 când Dorin Chirtoacă și-a depus demisia.

Același articol spune că alegeri noi au loc dacă și după votarea repetată nu a fost ales primarul - fapt care se poate întâmpla în cazul în care CEC decide să organizeze alegeri repetate la Chișinău.

Alineatul (2) al aceluiași articol spune că:

(2) Dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează.

Autor:

Ultimele alegeri locale generale au avut loc în iunie 2015. Dorin Chirtoacă a câștigat șefia Capitalei la 28 iunie (când a avut loc turul II al alegerilor din Chișinău). Mandatul acestuia a fost validat de prima instanță la 10 iulie 2015. Deci, până la începerea ultimului an de mandat mai rămân câteva zile

Aici apare însă întrebarea când a intervenit vacanța funcției? În mod normal odată cu demisia lui Chirtoacă, adică în februarie 2018.

„Partea proastă a deciziei de ieri e că nu sunt clare motivele. De ce, cum și pentru ce nu a fost recunoscută legalitatea alegerilor. Nu văd cum poate fi instituit interimatul, atât timp cât noi suntem încă într-un proces electoral. El încă nu este finalizat. El a început în luna martie”, a declarat în context directorul de programe al asociației Promo-LEX, Pavel Postică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal