
IunIE e pentru ie. Ziua Națională a Portului Popular, sărbătorită cu expoziții, muzică folclorică și defileuri
În ultima duminică a lunii iunie la Chișinău va fi marcată Ziua Portului Popular. Ediția din acest an, care se va desfășura în incinta Palatului Republicii, va avea expoziții ale porturilor tradiționale, defileul colecțiilor create de designeri autohtoni dar și un program artistic.
・
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc a declarat astăzi la o conferinţă de presă că evenimentul va întruni mai mulți meșteri populari dar și interpreți de muzică folclorică.
„Ediția din acest an a Zilei Naționale a Portului Popular va avea trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat din cel tradițional. Vor fi expuse atât costume tradiționale integrale pentru femei, bărbați și copii, cât și elemente de port”, a declarat Babuc.
.png" alt="" /> )
Evenimentul va fi completat de un program artistic, în care vor evolua colective și interpreți de muzică folclorică și etno: Orchestra națională de muzică populară , „Lăutarii”, conducător Nicolae Botgros, Orchestra de muzică populară a Filarmonicii Naționale ,,Folclor” , Nicolae Paliț, Valentin Butucel, Vasile Iovu, Diamanta Paterău, formația „Folclor”, artiști bulgari și găgăuzi.
Monica Babuc a mai menționat că vor fi prezentate costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor de istorie şi etnografie din Republica Moldova. În același compartiment vor fi expuse costumele tradiţionale ale minorităţilor naţionale din republică. Iar în comprtimentul „Ia în spațiul urban” vor fi organizate expoziție și defileu ale colecțiilor create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric: Alina Bradu, Oxana Munteanu, studenții Facultății de Arte Plastice și Design al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.
Evenimentul va avea loc la 24 iunie, între orele 11:00 - 16:00, la cea de a III-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, care se va desfășura la Palatul Republicii, str. Maria Cibotari 16.
Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare din republică, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.
Amintim că Ziua Națională a Portului Popular este organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării deja de trei ani, în ultima zi de duminică a lunii iunie.
* Autor: Capitolina Turculeț, reporter stagiar