Rodica Berdilo are o experiență de aproape doi ani în sistemul judecătoresc

La 22 martie, magistrata a anulat dispoziția din 13 decembrie 2017, prin care fostul primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, l-a demis pe Gamrețki. Prin aceeași hotărâre magistrata l-a restabilit pe acesta în funcția de șef al Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație  a Primăriei Chișinău, precizând că în această parte hotărârea „urmează a fi executată imediat”.

Primăria nu s-a supus deciziei și a doua zi, 23 martie, a contestat-o la Curtea de Apel Chișinău. Curtea nu a emis până în prezent nicio hotărâre în privința contestației. Următoarea ședință va avea loc la 26 iunie, curent.

În iunie curent, Rodica Berdilo a fost vizată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, drept magistrata care a făcut dreptate pentru doi foști procurori care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari. Respectiv, în februarie curent, Berdilo a obligat Casa Națională de Asigurări Sociale să recalculeze pensia ex-procurorului Isai Sârcu, care este soțul judecătoarei CSJ Iulia Sârcu, și a ex-procurorului Gheorghe Nogai.

La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12.644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban. Procesul de validare a mandatului său de primar a fost însă tergiversat după ce contracandidatul său în turul doi de scrutin, socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanță pe motiv că ar fi încălcat legislația electorală și după ce reprezentantul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău a solicitat schimbarea magistratului pe motiv că nu ar fi dat dovadă de imparțialitate la judecarea cazului.

Ieri, 19 iunie, după aproape trei ore de deliberare, judecătoarea Rodica Berdilo, nu a confirmat legalitatea alegerilor noi. Decizia este definitivă și executorie, dar poate fi contestată de părți în instanța ierarhic superioară timp de o zi. Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, după pronunțarea deciziei, că o va contesta la Curtea de Apel Chișinău. Și socialistul Ion Ceban a spus că va merge în instanța de apel

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!