Ziua Refugiatului: Câți moldoveni s-au adăpostit în alte țări și cum comentează șeful UNHCR speculațiile privind mii de sirieni

Ziua Refugiatului: Câți moldoveni s-au adăpostit în alte țări și cum comentează șeful UNHCR speculațiile privind mii de sirieni

În Republica Moldova trăiesc în prezent peste 400 de refugiați, iar numărul solicitărilor de azil a scăzut în ultimii ani. Totodată, peste două mii de moldoveni au plecăt în alte țări în căutarea refugiului. Datele au fost prezentate de către Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului. Șeful Agenției a îndemnat cetățenii să facă apel la sursele de informare demne de încredere și să nu creadă speculațiilor asemănătoare celor răspândite în campania prezedențială din 2016

În Republica Moldova trăiesc în prezent peste 400 de refugiați, iar numărul solicitărilor de azil a scăzut în ultimii ani. Totodată, potrivit datelor oficiale, peste 2 000 de moldoveni sunt refugiați în alte țări. Datele au fost prezentate de către Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului.

În prezent, în Republica Moldova se află 404 de persoane care au stătut de refugiați. Anul acesta, au fost înregistrate 40 de cereri de azil, în descreștere față de ultimii ani, când se înregistrau peste 100 de solicitări.

Publicitate

Solicitanții de azil vin preponderent din Turcia și Ucraina. Agenția ONU pentru Refugiați le acordă asitență juridică, socială, medicală și de studiere a limbii, astfel încât aceste persoane să se poată integra în comunitate, a spus șeful Agenției, Traian Țurcan.

Ziua de astăzi nu este o sărbătoare, ci este un prilej pentru a le aduce un omagiu acelor persoane care își riscă viață fugind de război și persecuții, a spus acesta.

„Căile pe care le aleg refugiații nu sunt cele mai ușoare, avem foarte multe pierderi de vieți omenești, atât pe mare, cât și pe uscat”, a declarat Țurcan în cadrul unei conferințe de presă dedicată Zilei Refugiaților.

Oficialul a comentat speculațiile privind 30 000 de sirieni, răspândite în campania prezedențială din 2016.

„În Republica Moldova sunt puțin peste 20 000 de străini pe întreg teritoriu și doar 404 dintre ei sunt refugiați”, a precizat șeful UNHCR, care a îndemnat cetățenii să „facă apel la surse de informare demne de încredere”.

Amalid Karim, o refugiată din Irak, prezentă la conferința de presă a numit „pace și liniște” drept motivele principale care au determinat-o să părăsească țara sa de origine și să vină în Republica Moldova. Amalid își face studii la Universitatea Tehnică și primește o bursă lunară datorită rezultatelor bune.

Iulian Popov, șeful direcției Azil din cadrul Biroului Migrației și Azil, a spus cât timp durează procedura de examinare a unei solicitări de azil. Termenul de examinare este de șase luni și poate fi prelungit până la nouă luni, persoana solicitantă având dreptul de a se afla pe teritoriul Republicii Moldova în acest timp.

În 2017 în lumea existau 68,5 milioane de persoane constrânse să plece de acasă din cauza persecuțiilor sau a războiului, cu trei milioane mai mult decât în 2016. 9 din 10 persoane care au fost strămutate de război sunt persoane care au rămas în țara de origine (refugiați interni) sau persoanele care au ajuns în țara vecină. Siria, Afghanistan, Sudanul de Sus, Myanmar și Somalia sunt țările din care provine majoritatea refugiaților la nivel global.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal