
Reacții de peste Prut: „Decizia de invalidare a alegerilor ridică semne de întrebare”
Decizia instanței de invalidare a alegerilor locale noi a trezit o serie de reacții peste Prut. Mai mulți politicieni, printre care și eurodeputați, au subliniat că aceasta ridică semne de întrebare.
・
Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a scris pe o rețea de socializare că „Andrei Năstase este primarul ales al Chișinăului și că orice încercare de a împiedica respectarea voinței clare exprimate de cetățeni reprezintă un atac împotriva democrației”. „Autoritățile din Republica Moldova trebuie să înțeleagă și să respecte votul liber exprimat la alegerile din Chișinau. Republica Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană și, pentru a menține dezideratul de aderare la UE, trebuie să respecte valorile și principiile care stau la baza solidarității europene, în primul rând democrația și deciziile luate de cetățeni prin votul exprimat”, a subliniat Ludovic Orban.
Iar președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a menționat că, astăzi, Republica Moldova este un stat românesc capturat în afara UE”. „La Chișinău se aplică principiul lui Stalin fără a mai mima nimic. Nu contează cine votează, contează cine numără voturile, iar cum rezultatul îi este potrivnic, le invalidează. Invalidarea alegerilor de la Chișinău arată cât de mare este frica de schimbare. Plahotniuc și Dodon sunt gata să facă orice pentru a nu scăpa de sub control politic cel mai mare oraș românesc după București. Tot răul spre bine. Sunt convins că în toamnă, la alegerile parlamentare, populația va sancționa aceste abuzuri pe principiul: „nu puteți voi fura cât putem noi vota”, a scris Eugen Tomac.
Nu au trecut cu vederea evenimentele de la Chișinău nici eurodeputații. „Am luat notă de decizia de etapă a justiției din Republica Moldova în ceea ce privește invalidarea alegerilor pentru Chișinău. Decizia ridică întrebări legitime la care ar fi bine sa existe răspuns de tip european. Predictibilitate înseamnă bun simț la toate palierele puterii - executive, legislative si judecătorești”, a menționat europarlamentarul Andi Cristea.
Iar eurodeputatul Siegfried Mureșan a subliniat că „apar mari semne de întrebare privind separarea puterilor în stat în Republica Moldova”.