
DOC. A fost publicată hotărârea motivată: Postările pe Facebook și utilizarea Internetului, probe pentru nevalidarea alegerilor
Hotărârea motivată privind nevalidarea alegerilor locale noi a ajuns în spațiul public. Documentul are 15 pagini și conține 74 de puncte în care sunt prezentate argumentele ce au stat la baza deciziei de nevalidare. Principalul argument îl constituie postările de pe Facebook ale candidatului electoral Andrei Năstase prin care a îndemnat cetățenii să iasă la vot și faptul că acestea au adunat mai multe vizualizări decât diferența de voturi dintre cei doi candidați la funcția de primar.
・
Din textul documentului reiese că niciuna din părțile la proces nu a solicitat expres declararea ilegală a alegerilor. Totodată, magistrata Rodica Berdilă menționează că ținând cont de faptul că concurenții electorali, cel puțin formal, nu au contestat rezultatul final al alegerilor, iar examinarea cauzei nu a avut loc în procedură contencioasă, instanței i-a revenit misiunea de a verifica din oficiu atât acțiunile întreprinse de autoritățile statului, în particular Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău nr. 1, cât și acțiunile concurenților electorali.
La fel, în hotărâre se menționează cu referire la decizia Curții de Apel din 12 iunie că instanța a constatat că este doar prerogativa organelor electorale ca în ziua alegerii să se adreseze către alegători cu îndemnul de a se prezenta la vot.
„Fiind cercetate în ședința de judecată, înscrisurile de la f.d. 53-62, și anume postările pe Facebook din 03 iunie 2018, cu conținut live video, care au fost calificate de către instanța de apel drept agitație electorală, a avut în total peste 250 000 vizualizări și multe distribuiri, care la numărul de alegători care au participat la votare (248 946) au o influență mare.”
Autor:
Instanța a mai statuat că în ziua alegerilor ambii candidați au venit cu mesaje de mobilizare la vot, și deci ambii au făcut acțiuni ilegale de agitație electorală.
„Ignorararea acțiunilor menționate ale actorilor electorali, în fond, ar reprezenta recunoașterea de către instanța de judecată a faptului că prevederile legale cu privire la agitația electorală sunt golite de substanță și oricare importanță.”
Autor:
În ședința de judecată, Andrei Năstase a subliniat că e de competența CEC-ului în a stabili dacă încălcările admise au influențat rezultatele votării și nicidecum instanța de judecată care soluționează prezenta chestiune. La fel, Năstase a declarat că nu este demonstrat că chemările la vot au avut impactul invocat, deoarece nici jumătate din cei care au vizionat live-urile care s-au constatat a fi agitație în ziua alegerilor, nu au fost la alegeri, or, aceștia ar fi putut fi persoane care se află la țară, din diasporă, cetățeni care nu au drept de vot etc.
Reprezentantul concurentului electoral Ion Ceban - Nicolae Fomov, a invocat în ședință că instanța de judecată, la soluționarea chestiunii privind confirmarea legalității alegerilor locale și validarea mandatului primarului ales, urmează să țină cont de încălcările admise de către Andrei Năstase, și anume, că dânsul a efectuat agitație în ziua alegerilor la 03 iunie 2018, fiind publicate video live pe pagina sa de facebook în această zi, postări care au fost vizualizate de zeci de mii de ori.