„Toată lumea vorbește limba fotbalului”. Povestea unui microbist din India care călătorește la Moscova pe bicicletă

„Toată lumea vorbește limba fotbalului”. Povestea unui microbist din India care călătorește la Moscova pe bicicletă

Pasiunea pentru fotbal l-a determinat pe Clifin Francis sa înceapă o lungă călătorie pe bicicletă din statul său natal din sud-vestul Indiei până în Rusia, unde zilele acestea are loc Mondialul 2018, relatează BBC. Microbistul a ajuns deja în orașul Tambov, care se află la 460 de km de Moscova. El speră să intre în capitala Rusiei pe 26 iunie, ziua în care începe singurul meci pentru care Clifin și-a cumpărat biletele, Franța - Danemarca.

Clifin se afla în casa lui din statul Kerala atunci când un prieten l-a întrebat, într-o zi din august 2017, dacă el vrea să urmărească Campionatul Mondial de fotbal 2018.

„Bineînțeles. Eu chiar aș vrea să călătoresc în Rusia pentru a participa la acest eveniment spectaculos”, a răspuns atunci Clifin.

Publicitate

Întrucât salariul lui Clifin, care este profesor de matematică în India, nu-i permitea să cumpere un bilet de avion până la Moscova, acesta a decis să meargă pe bicicletă. În martie, Clifin a ajuns în Iran. De acolo până la capitala Rusiei mai rămâneau 4 200 de km, însă Clifin nu s-a speriat, știind ca, în final, îl așteaptă premiul cel mare, posibilitatea de a-l vedea pe idolul său, argentinianul Lionel Messi.

În Iran, Clifin își putea permite să cheltuiască nu mai mult de 10 dolari pe zi, însă acesta spune că, oriunde se afla el, oamenii erau primitori și îi ofereau mâncare.

...

...

Foto: Clifin Francis

„Percepția mea asupra Iranului s-a schimbat. Eu am înțeles că nu e bine să-ți faci o părere despre o țară doar pe bază de geopolitică”, a spus Clifin, care își amintește cu drag despre peisajele persane.

„Le-am promis iranienilor că voi susține echipa lor în Rusia. De asemenea, am aflat că le place Bollywood, astfel, mi-a fost mai ușor să comunic cu oamenii. Mi-am dat seama că, într-adevăr, fotbalul și filmele sunt două lucruri care îi unesc pe oamenii din toată lumea”, a spus microbistul, citat de BBC.

Următoarea sa țara a fost Azerbaijan, unde polițiștii de frontieră l-au privit în mod suspect atunci când îi verificiau documentele.

„Am pierdut mai multe kilograme din cauza mersului constant pe bicicletă. Nu semănam deloc cu fotografia mea din pașaport. Poliția a avut nevoie de opt ore pentru a verifica toate detaliile”, a povestit Clifin. Acesta spune că el a trăit câteva zile la Baku împreună cu un grup de indieni.

...

Foto: Clifin Francis

La frontiera cu Georgia, Clifin a avut parte de o întâmplare „ciudată”, spune el, deoarece autoritățile de acolo i-au refuzat intrarea în țară.

Acesta spune că a petrecut o zi, în „ținutul nimănui”, la granița dintre Georgia și Azerbaijan. În cele din urmă, autoritățile din Azerbaijan au acceptat să-l primească înapoi.

„Trebuia să găsesc o altă cale spre Rusia. Cineva mi-a zis atunci că Azerbaijan are o frontieră terestră cu regiunea Daghestan din Rusia. M-am dus acolo, neștiind că acea zonă e considerată una periculoasă. Dar nu puteam să mă întorc înapoi. În cele din urmă, am intrat în Daghestan pe 5 iunie”, povestește călătorul.

Limba era o barieră pentru el fiindcă locuitorii din Dagestan aproape că nu vorbeau engleza, adaugă Clifin.

„Ei erau foarte uimiți atunci când mă vedeau. Din nou, am folosit limba universală a fotbalului și a filmelor pentru a intra în contact cu oamenii”, spune el.

...

Foto: Clifin Francis

Actualmente, acesta se află în apropierea orașului Tambov, la doar 460 de kilometri la sud de Moscova. Clifin planifică să ajungă în capitala Rusiei pe 26 iunie, atunci când va avea loc meciul dintre Franța și Danemarca.

„Este unicul meci pentru care am putut să-mi cumpăr biletele”, spune microbistul care recunoaște că echipa sa favorită este Argentina, întrucât acolo joacă idolul său, Lionel Messi.

„Visul meu e să-l întâlnesc și să-l rog să semneze bicicleta mea”, mărturisește indianul.

Clifin Francis speră că călătoria sa îi va determina pe alți oameni să iubească fotbalul și să practice mersul pe bicicletă.

...

Foto: Clifin Francis

„Cislismul te ajută să înțelegi necesitățile fundamentale ale vieții. În cele din urmă, tot ce îți trebuie este un duș, un loc potrivit pentru a-ți instala cortul și mâncare bună. Atunci ești fericit”, conchide călătorul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal