În urma unor mesaje video prin care Andrei Năstase a îndemnat oamenii să iasă la vot, alegerile locale noi din 20 mai și 3 iunie 2018 au fost invalidate de instanța de judecată. Principalul argument invocat au fost mesajele live de pe Facebook postate în ziua scrutinului, care au fost calificate de către magistrații Curții de Apel, dar și de cei ai Curții Supreme de Justiție, drept agitație electorală.
Nu este însă pentru prima dată când politicienii, în ziua alegerilor, îndeamnă oamenii să iasă la vot. Un exemplu în acest sens sunt și alegerile prezidențiale din 2016, când în ambele tururi de scrutin, atât Igor Dodon, cât și Maia Sandu au încercat să mobilizeze electoratul. Astfel, apare întrebarea: dacă ar fi fost contestate atunci acțiunile celor doi, rezultatele alegerilor riscau să fie invalidate?
Chiar dacă și Curtea Supremă de Justiție va menține decizia primei instanțe, de nevalidare a rezultatelor alegerilor locale noi din Capitală, acest precedent ar putea avea efecte doar pentru viitoarele scrutine electorale, nu și pentru cele care au avut deja loc și au fost declarate valide.
Vedeți însă mai jos ce declarau Igor Dodon și Maia Sandu la alegerile prezidențiale.
„Sunt ferm convins că astăzi ar putea să fie primul și ultimul tur. Vreau să-i îndemn pe toți cetățenii RM să iasă astăzi masiv la vot”, declara Igor Dodon pe 30 octombrie 2016.
„Sunt convins că majoritatea cetățenilor vor face alegerea corectă. Vreau să-i chem pe toți cetățenii să ieșim astăzi împreună și să demonstrăm că Moldova are viitor. Dar sunt sigur că Moldova are viitor”, declara acesta în cel de-al doilea tur de scrutin, desfășurat două săptămâni mai târziu, la 13 noiembrie 2016.
Și liderul PAS, Maia Sandu, a îndemnat oamenii să iasă la vot la prezidențiale. „Oamenii cu bun simț și cu intenție bună pot să facă diferența. Haideți să mai facem un pas astăzi și să mergem cu toții la vot. Să le demonstrăm corupților, hoților că noi suntem mai puternici, noi suntem mai mulți și vom reuși”, a spus atunci Maia Sandu.
Și în cazul altor alegeri politicienii au încercat să mobilizeze electoratul. Unii nu au ezitat să-și afișeze și simbolul partidului în ziua alegerilor. De exemplu, la parlamentarele din 2014, Mihai Ghimpu a postat pe o rețea de socializare un filmuleț în care îndemna tinerii să iasă la vot. Acesta era înfășurat în drapelul Uniunii Europene, iar pe ecranul calculatorului și-a pus poza cu simbolul PL. Totuși, atunci scrutinul a fost validat.
Vezi și aceste știri

Ministerul Educației, Primăria, Academia de Științe și Universitatea de Stat, sub lupa unui audit al Curții de Conturi. Ce nereguli au fost depistate

Spiridon Vangheli luptă cu coronavirusul la spital. Scriitorul ar fi internat în stare gravă
