Chiar dacă și Curtea Supremă de Justiție va menține decizia primei instanțe, de nevalidare a rezultatelor alegerilor locale noi din Capitală, acest precedent ar putea avea efecte doar pentru viitoarele scrutine electorale, nu și pentru cele care au avut deja loc și au fost declarate valide.

Vedeți însă mai jos ce declarau Igor Dodon și Maia Sandu la alegerile prezidențiale. 

„Sunt ferm convins că astăzi ar putea să fie primul și ultimul tur. Vreau să-i îndemn pe toți cetățenii RM să iasă astăzi masiv la vot”, declara Igor Dodon pe 30 octombrie 2016.   

„Sunt convins că majoritatea cetățenilor vor face alegerea corectă. Vreau să-i chem pe toți cetățenii să ieșim astăzi împreună și să demonstrăm că Moldova are viitor. Dar sunt sigur că Moldova are viitor”, declara acesta în cel de-al doilea tur de scrutin, desfășurat două săptămâni mai târziu, la 13 noiembrie 2016.  

Și liderul PAS, Maia Sandu, a îndemnat oamenii să iasă la vot la prezidențiale. „Oamenii cu bun simț și cu intenție bună pot să facă diferența. Haideți să mai facem un pas astăzi și să mergem cu toții la vot. Să le demonstrăm corupților, hoților că noi suntem mai puternici, noi suntem mai mulți și vom reuși”, a spus atunci Maia Sandu.  

Și în cazul altor alegeri politicienii au încercat să mobilizeze electoratul. Unii nu au ezitat să-și afișeze și simbolul partidului în ziua alegerilor. De exemplu, la parlamentarele din 2014, Mihai Ghimpu a postat pe o rețea de socializare un filmuleț în care îndemna tinerii să iasă la vot. Acesta era înfășurat în drapelul Uniunii Europene, iar pe ecranul calculatorului și-a pus poza cu simbolul PL. Totuși, atunci scrutinul a fost validat. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!