Uniunea Salvați România condamnă nevalidarea alegerilor: Independența justiției a fost abuzată de autoritățile din R. Moldova

Uniunea Salvați România condamnă nevalidarea alegerilor: Independența justiției a fost abuzată de autoritățile din R. Moldova

Nevalidarea alegerilor locale noi a primarului general de Chișinău trezește nedumerire și îngrijorare și în cadrul Uniunii Salvaţi România (USR). Formațiunea de peste Prut condamnă „cu fermitate” furtul voturilor cetăţenilor de către „forţele oligarhice şi pro-ruse”. 

USR susține că dreptul poporului de a-și alege propria conducere este principiul primordial al democrației. „Atunci când procesul de votare este confiscat de autorități doar pentru că rezultatul nu convine unor interese personale ori de grup, nu se mai poate vorbi de existenţa democraţiei, ci de o formă sau alta de dictatură”, susține formațiunea.

„Republica Moldova este astăzi un stat capturat de oligarhi şi de forţele pro-ruse, iar singura speranţă stă în implicarea cetăţenilor. Eu şi colegii mei din Uniunea Salvaţi România condamnăm cu fermitate acest act de o gravitate extremă, care încalcă statul de drept, democraţia, drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi voinţa liber exprimată a acestora. Atunci când într-un stat nu mai este respectat nici măcar dreptul la vot, acel stat ajunge să nu mai funcţioneze democratic. Suntem în continuare alături de cetățenii Republicii Moldova care au demonstrat că își doresc o capitală europeană într-un stat european”, a transmis Dan Barna, preşedintele Uniunii Salvaţi România.

Publicitate
...

USR menționează că decizia celor două instanțe de la care au invalidat rezultatelor alegerilor din 3 iunie pentru primăria Chişinău reprezintă cel mai grav act de încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a statului de drept şi a voinţei cetăţenilor. „Independența justiției și imparțialitatea acesteia au fost abuzate în mod flagrant de autorităţile din Republica Moldova, un argument în plus pentru care cetățenii au votat pentru forţele pro-europene şi democratice din Chişinău”, consideră politicienii de peste Prut.

„Decizia de invalidare a mandatului lui Andrei Năstase este una total nedemocratică și confirmă faptul că Republica Moldova este un stat complet capturat de un singur om, Vlad Plahotniuc. Acesta a aruncat la coș voturile chișinăuienilor pentru că nu-l vrea pe Andrei Năstase, reprezentantul forțelor cu adevărat pro-europene și anti-oligarhice PDA și PAS la Primărie și se teme de schimbare. Este clar acum că o justiție controlată poate fi folosită pentru cele mai grave abuzuri. Partenerii europeni ai R.Moldova trebuie să reacționeze ferm la acest recul grav al democrației”, a arătat deputatul USR Matei Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

USR afirmă că priveşte, totodată, „cu îngrijorare” evoluţia protestelor de la Chişinău şi lansează un apel la calm şi la un protest paşnic din partea cetăţenilor care îşi vor apăra drepturile în stradă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal