Primele rezultate ale programului Susținerea Agriculturii și Dezvoltării Rurale (SARD) în UTA Găgăuzia și Taraclia au fost prezentate astăzi la Teatrul „Eugen Ionesco” din Chișinău. Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a spus că din această inițiativă susținută de Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, au rezultat peste 100 de noi locuri de muncă create în ultimii doi ani. Reprezentanta Ministerului Agriculturii, Galina Petrachi, a spus că inițiativa ar urma să fie implementată nu doar în raioanele din sud, ci pe tot teritoriul Republicii Moldova.
La Conferința de prezentare a rezultatelor obținute ca urmare a realizării inițiativei UE LEADER de dezvoltare rurală în UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și localitățile învecinate, au participat reprezentanții principalilor susținători ai proiectului: Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, reprezentanta permanentă PNUD, Dafina Gercheva și vicepreședintele Asociației UE pentru dezvoltarea rurală LEADER, Kirsten Birke Lund.
Alături de ei au fost reprezentanții regiunilor beneficiare, guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, președintele raionului Taraclia, Chiril Tatarlî, dar și reprezentanta Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Galina Petrachi.
Peter Michalko a spus că grupurile de acțiune locală create în cadrul inițiativei au implementat cu succes peste 70 de proiecte în domeniile precum businessul local, îmbunătățirea serviciilor publice, patrimoniul cultural și protecția mediului.
Irina Vlah a spus că, începând din 2016, în Găgăuzia au fost create 175 de noi locuri de muncă datorită acestui proiect pilot, susținut de Comisia Europeană.
„Mă bucură faptul că Comisia Europeană și Uniunea Europeană au decis să lucreze direct cu regiuni. Fără nicio supărare pentru Guvernul nostru, dar, atunci când acest lucru se întâmpla prin intermediul Chișinăului, am avut parte de o experiență în care se alegea dintre „ai noștri” și „ceilalți”, iar totul se concentra la Chișinău”, a spus Vlah.
Galina Petrachi a spus că proiectul pilot inițiat în UTA Găgăuzia și Taraclia ar urma să se extindă pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, fiind deja create „peste 22 de grupuri de acțiune locale”.
„Au fost revizuite trei obiective startegice menite să faciliteze investiții în localitățile rurale. Unul dintre aceste obiective strategice este stimularea implicării comunităților locale în dezvoltarea rurală”, a spus Petrachi.
Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD, programul SARD intenționează să intensifice, până la finele anului, colaborarea dintre autoritățile centrale și cele locale, precum și dintre organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul îmbunătățirii capacităților administrațiilor publice locale și favorizării dezvoltării socio-economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.
Vezi și aceste știri

Tarifele la gaz din ultimii 12 ani: Drumul creșterii de la puțin peste 3,5 lei la 15,18 lei pentru un metru cub

Percheziții la postul vamal intern Gura Bîcului: Patru persoane, suspectate că primeau regulat mită de la transportatori
