Are sau nu dreptul presa să asiste la ședințele de judecată? Iată răspunsul juriștilor

Are sau nu dreptul presa să asiste la ședințele de judecată? Iată răspunsul juriștilor

Are dreptul presa să asiste la ședințele de judecată, să filmeze și să înregistreze? Este întrebarea care a apărut în spațiul public în special după ce judecătoarea Rodica Berdilo a interzis jurnaliștilor să rămână la ședința de judecată la care nu au fost validate alegerile locale noi. Conform Codului electoral, reprezentanţii mijloacelor de informare beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi observatorii naţionali. Legea supremă, precum și alte acte normative, stabilesc că în toate instanţele judecătoreşti şedinţele de judecată sunt publice, scrie media-azi.md.

Totodată, potrivit Regulamentului privind accesul în sediile instanțelor judecătorești, aprobat de Consiliului Superior al Magistraturii, accesul mass-media în ședințele de judecată publice este permis de președintele ședinței doar în sălile de ședință, ținându-se cont de spațiul disponibil. Reprezentanții instituției mass-media trebuie să obțină permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puțin 24 de ore înainte de deschiderea ședinței de judecată.

În cazul în care spaţiul în care se desfăşoară şedinţa nu permite înregistrarea audio, video şi fotografierea de către toţi reprezentanţii mass-media, preşedintele şedinţei poate desemna unul sau câţiva reprezentanţi ai mass-media pentru a efectua înregistrarea necesară şedinţei şi obligarea acestora să transmită celorlalţi reprezentanţi ai presei rezultatele înregistrării efectuate. În acest caz, copia materialelor vor fi prezentate celorlalţi reprezentanţi mass-media imediat după finalizarea şedinţei.

Publicitate
...

Prevederi mai specifice ce se referă la caracterul ședințelor de judecată pot fi găsite în Codul de procedură penală. Accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei sau publicului, printr-o încheiere motivată, pe parcursul întregului proces sau al unei părţi din proces, în interesul respectării moralităţii sau ordinii publice.

Atunci când este vorba despre un minor, victimă sau martor, instanţa de judecată va asculta declaraţiile acestuia într-o şedinţă închisă. Judecarea cauzei în şedinţa închisă a instanţei trebuie argumentată şi efectuată cu respectarea tuturor regulilor procedurii judiciare, iar hotărârile instanţei de judecată se pronunţă în şedinţă publică.

* Autor: Capitolina Turculeț, reporter stagiar

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal