Avocații ies în stradă. Trag un nou semnal de alarmă în privința aplicării excesive a arestului

Avocații ies în stradă. Trag un nou semnal de alarmă în privința aplicării excesive a arestului

Nemulțumiți de aplicarea excesivă a măsurilor preventive de arest, avocații ies la protest. Aceștia vor organiza o manifestație marți, 26 iunie, în fața Curții de Apel Chișinău. Mai exact, avocații și avocații stagiari, pe întreaga zi, cu unele excepții, nu vor participa la judecarea niciunei cauze penale, civile și contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată de toate nivelurile. Totodată avocații nu vor participa la acțiuni de urmărire penală, se arată într-un comunicat al Uniunii Avocaților. 

„De Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, Consiliul Uniunii Avocaților, la 9 iunie 2018, a hotărât declanșarea unei acțiuni de protest împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest. Protestul avocaților este o reacție la perpetuarea de către procurori și instanțele de judecată a aplicării prezumpției de arestare a persoanelor pe perioada efectuării acțiunilor de urmărire penală și de judecare a cauzelor în instanțele de fond”, a menționat Uniunea Avocaților.

În comunicat s-a subliniat că „deși Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) și Curtea europeană a drepturilor omului au calificat condițiile de detenție din Instituția Penitenciară nr. 13 ca fiind inumane și degradante, măsura excepțională a arestului a fost redusă la o formalitate banală, fără ca instituțiile care o solicită și le aplică, să justifice imposibilitatea aplicării unor măsuri non-privative de libertate”.

„Uniunea Avocaților ține să reitereze că Articolul 3 al Convenției europene a drepturilor omului, potrivit căruia nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante, este singurul articol al Convenției care nu permite Statelor nici o derogare. Avocații bat alarma despre acest fapt de mai mulți ani și, deși problema dată a fost ridicată de înalți funcționari europeni, recunoscută de mai mulți miniștri ai justiției, recent și la nivel de prim-ministru al Republicii Moldova, plasarea persoanelor în arest în condiții inumane și degradante continuă să fie o formă instituționalizată de umilire și de intimidare a persoanelor”, a adăugat Uniunea Avocaților.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal