Comisia Unificată de Control, convocată de urgență. Patru coloane de unități militare GOTR s-au deplasat neanunțat la Tiraspol

Comisia Unificată de Control, convocată de urgență. Patru coloane de unități militare GOTR s-au deplasat neanunțat la Tiraspol

Patru coloane de unități de tehnică blindată și auto militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) s-au deplasat astăzi neanunțat pe traseul Dubăsari - Grigoriopol - Tiraspol. S-a întâmplat în această dimineață, în jurul orelor 04:00, 06:30, 11:15 și 13:15, se arată într-un comunicat al delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.  

Este vorba de aproximativ 11 TAB-uri și 25 de autocamioane (URAL, ZIL, UAZ). Pe unitățile în cauză nu au fost remarcate însemne distinctive de apartenență la GOTR sau la operațiunea de pacificare, precum și lipseau numerele de înmatriculare.

Conform informațiilor disponibile, unitățile respective fac parte din cele trei coloane (aproximativ 40 de unități) care, în dimineața zilei de 21 iunie curent, s-au deplasat neautorizat spre depozitul de muniții de la Cobasna, raionul Râbnița, însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție. Ulterior, reprezentanții Federației Ruse au motivat această mișcare a efectivelor militare prin necesitatea de a spori măsurile de pază a depozitului în contextul unor eventuale acte de terorism și provocări posibile în perioada Campionatului Mondial la fotbal.

Delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control a cerut convocarea de urgență a observatorilor militari ai componentelor Comisiei Unificate de Control (reprezentanții Federației Ruse, Republicii Moldova, Ucrainei, Tiraspolului), care, la ora 05:30, s-au deplasat în raioanele Dubăsari și Grigoriopol (în preajma podului de la Dubăsari, satelor Doroțcaia și Mălăiești) pentru a documenta situația. La insistența părții moldovenești, la fața locului s-au prezentat și reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care la ora 06:20 au fixat deplasarea a patru mijloace URAL și a unei unități auto de inspecție militară, iar la 07:15 aceleași unități au fost observate în satul Mălăiești din raionul Grigoriopol. La solicitarea observatorilor militari de a opri mișcarea acestor unități, pentru efectuarea controlului regulamentar, nu s-a reacționat în niciun mod.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este puternic alarmată în legătură cu aceste acțiuni cu caracter provocator și încălcarea flagrantă de către militarii Federației Ruse a regimului Zonei de Securitate, implicit a Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992. Asemenea sfidare a Acordului s-a produs repetat în ultimele zile, fără anunțarea autorităților moldovenești sau a mecanismelor existente în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal