Este vorba de aproximativ 11 TAB-uri și 25 de autocamioane (URAL, ZIL, UAZ). Pe unitățile în cauză nu au fost remarcate însemne distinctive de apartenență la GOTR sau la operațiunea de pacificare, precum și lipseau numerele de înmatriculare. 

Conform informațiilor disponibile, unitățile respective fac parte din cele trei coloane (aproximativ 40 de unități) care, în dimineața zilei de 21 iunie curent, s-au deplasat neautorizat spre depozitul de muniții de la Cobasna, raionul Râbnița, însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție. Ulterior, reprezentanții Federației Ruse au motivat această mișcare a efectivelor militare prin necesitatea de a spori măsurile de pază a depozitului în contextul unor eventuale acte de terorism și provocări posibile în perioada Campionatului Mondial la fotbal. 

Delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control a cerut convocarea de urgență a observatorilor militari ai componentelor Comisiei Unificate de Control (reprezentanții Federației Ruse, Republicii Moldova, Ucrainei, Tiraspolului), care, la ora 05:30, s-au deplasat în raioanele Dubăsari și Grigoriopol (în preajma podului de la Dubăsari, satelor Doroțcaia și Mălăiești) pentru a documenta situația. La insistența părții moldovenești, la fața locului s-au prezentat și reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care la ora 06:20 au fixat deplasarea a patru mijloace URAL și a unei unități auto de inspecție militară, iar la 07:15 aceleași unități au fost observate în satul Mălăiești din raionul Grigoriopol. La solicitarea observatorilor militari de a opri mișcarea acestor unități, pentru efectuarea controlului regulamentar, nu s-a reacționat în niciun mod. 

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este puternic alarmată în legătură cu aceste acțiuni cu caracter provocator și încălcarea flagrantă de către militarii Federației Ruse a regimului Zonei de Securitate, implicit a Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992. Asemenea sfidare a Acordului s-a produs repetat în ultimele zile, fără anunțarea autorităților moldovenești sau a mecanismelor existente în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!