Expert: Ce consecințe ar putea avea pentru PD decizia Curții Supreme de Justiție privind legalitatea alegerilor

Expert: Ce consecințe ar putea avea pentru PD decizia Curții Supreme de Justiție privind legalitatea alegerilor

O eventuală invalidare a alegerilor locale din Chișinău de către Curtea Supremă de Justiție ar putea duce la amânarea asistenței macrofinanciare a Uniunii Europene, ceea ce ar prejudicia interesele Partidului Democrat, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Dacă rezultatele alegerilor din Capitala nu vor fi confirmate nici de Curtea Supremă de Justiție, atunci vom asista la un nou declin al democrației, afirmă politologul. În acest caz, asistența macrofinanciară a UE ar putea fi amânată nu doar pentru toamnă, ci până după alegerile parlamentare, ceea ce ar prejudicia interesele Partidului Democrat aflat la guvernare, menționează politologul.

Un alt scenariu analizat în articolul lui Dionis Cenușa prevede validarea alegerilor de către instanța supremă, ceea ce ar putea servi ca demonstrație că democrații nu controlează justiția. În acest caz, guvernarea va avea mai multe șanse de a obține asistența macro-financiară a UE în luna iulie sau cel târziu la toamnă, susține analistul.

Publicitate

Mai mult ca atât, crede Dionis Cenușa, pe fundalul dezbaterilor în jurul invalidării alegerilor poate fi lansată inițiativa de a reglementa utilizarea rețelelor de socializare pentru agitație electorală în timpul zilei alegerilor. În acest fel, guvernarea ar putea minimiza riscurile politice ce pot rezulta din utilizarea rețelelor de socializare în scopuri electorale în viitor.

În baza reacțiilor actorilor europeni cu privire la inviolabilitatea votului exprimat de cetățeni, democrații vor obține garanții suplimentare că rezultatelor alegerilor parlamentare vor fi acceptate indiferent de repartizarea voturilor, sugerează politologul.

De menționat că, săptămâna trecută, Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel au decis să nu valideze rezultatele alegerilor din 3 iunie pentru șefia Capitalei, câștigate de liderul PPDA Andrei Năstase. Magistrații au invocat că ambii candidați au făcut agitație electorală în ziua alegerilor. Deși Codul Electoral prevede pedeapsă cu amendă în acest sens, alegerile au fost invalidate din cauza unor filmulețe live postate de Năstase în ziua alegerilor, în care acesta a îndemnat oamenii să iasă la vot, fără a preciza pentru cine să voteze.

Ședința Curții Supreme de Justiție privind confirmarea legalității alegerilor va începe luni, 25 iunie 2018, la ora 15:30.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal