Bugetarii care accesează programul „Prima Casa 2” vor primi compensații lunare, susține Armașu

Bugetarii care accesează programul „Prima Casa 2” vor primi compensații lunare, susține Armașu

Cetățenii din sectorul bugetar care vor decide să-și cumpere o locuință în cadrul programului „Prima Casa 2” vor primi o compensație lunară din partea statului. O declarație în acest sens a fost făcută de către ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul unei emisiuni TV. Experții în politici publice din cadrul Transparency International susțin că acordarea compensațiilor amplifică riscurile de corupție.

Întrucât salariile în sectorul public sunt deseori mai mici decât în sectorul privat, bugetarii care accesează programul „Prima Casă” ar urma să beneficieze de sprijin din partea statului, sub formă unor compensații lunare, a sugerat ministrul Octavian Armașu în cadrul emisiunii „Replica”.

Plățile în cadrul programului „Prima Casă 2” se fac direct pe contul beneficiarului, a spus Armașu, citat de agenția IPN. Dacă beneficiarul decide să treacă în sectorul privat, compensația nu-i va mai fi acordată. Totodată, beneficiarul nu va trebui să întoarcă statului suma de bani primită pentru perioada cât a lucrat în sectorul public.

Publicitate

Acesta a mai spus că statul nu va sista acordarea compensațiilor pentru persoanele care sunt beneficiare ale programului, dar ies în concediu de maternitate sau concediu de îngrijire a copilului.

Potrivit experților Transparency International Moldova, oferirea compensaţiilor beneficiarilor de credite în programul „Prima casă 2” amplifică riscurile de corupție în serviciul public, împiedică funcţionarea sistemului avertizorilor de integritate, angajaţii - beneficiari ai programului, astfel, fiind impuşi să manifeste loialitate faţă de conducători, chiar şi în cazul când li se va impune un comportament care contravine interesului public.

Totodată, aceștia susțin că, prin acordarea compensațiilor, vor fi create premise şi pentru discriminarea angajaţilor din sistemul bugetar care au luat deja credite ipotecare anterior, în baza altor formule de creditare ipotecară, decât „Prima casă 2”.

De menționat că, în cadrul programului „Prima Casă 2”, statul ar urma să achite jumătate din valoarea locuinței, iar funcționarii - cealaltă jumătate, plus dobânzile. Spre deosebire de un credit obișnuit în cadrul programului, unde suma locuinței nu trebuie să depășească un milion de lei, în cazul bugetarilor, valoarea imobilului nu trebuie să fie mai mare de 500 de mii de lei. Termenul de ramburasare rămâne același - până la 25 de ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal