
Discuții secrete și un plan de acțiuni pentru 2020. Ce s-a ales de vizita vicepreședintelui Gazprom la Chișinău
Întrevederile pe care vicepreședintele Gazprom Valeri Golubev le-a avut cu premierul Pavel Filip și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski au generat câteva semne de întrebare privind viitorul relațiilor cu gigantul rus, scrie Mold-street. Sursa menționată nu exclude că în cadrul întreviderilor să fi fost semnate unele acorduri secrete între Gazprom și Moldovagaz.
・
Vicepreședintele Gazprom Valeri Golubev s-a întâlnit pe 21 cu premierul Filip și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoseliski.
În timpul întrevederilor, Golubev s-a arătat dispus să vorbească despre necesitatea reorganizării și divizării Moldovagaz, în conformitate cu prevederile legislaţiei Republicii Moldova și directivelor UE, în special cele care se referă la Pachetul Energetic III privind liberalizarea pieței de energie.
Acest fapt generează semne de întrebare, scrie Mold-street, care menționează că, anterior, Gazprom se opunea categoric implementări a cerinţelor Pachetului Energetic, pentru că acesta ar afecta investițiile gigantului rus în Moldova.
Un alt subiect de discuții dintre Golubev și reperezentanții de la Chișinău și Tiraspol a fost modul de acționare după 31 decembrie 2019, când va expira contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul Moldovei.
„Am discutat tactica de acţionare în aceste condiţii, care coincid şi cu expirarea contractului de tranzit pe teritoriul Ucrainei", a declarat Golubev după întâlnirea cu liderul de la Tiraspol.
Sursa citată nu exclude că în cadrul vizitei lui Golubev să fi fost puse la punct și unele acorduri între Gazprom şi Moldovagaz, asemenea celor încheiate în iunie 2017, printre care acordul privind prețul gazelor livrate Republicii Moldova, stabilirea volumului de gaze livrate și un acord de confidențialitate ce se referă la protecția informațiilor ce constituie secret comercial.
Totodată, Mold-street scrie că până acum nu este clar care a fost preţul real al gazelor livrate achitat de Republica Moldova în 2017, în condiţiile în care ANRE și Moldovagaz nu fac publice aceste informații.
Singurele date disponibile arată un preț mediu de import de circa 150 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu aproape 30% mai scump decât indică Gazprom, mai scrie Mold-street.