Un moldovean i-a scris lui Zuckerberg despre nevalidarea alegerilor de la Chișinău. Ce a fost rugat acesta să le explice judecătorilor modoveni?

Un moldovean i-a scris lui Zuckerberg despre nevalidarea alegerilor de la Chișinău. Ce a fost rugat acesta să le explice judecătorilor modoveni?

În contextul nevalidării alegerilor locale noi pe motivul utilizării Facebook-ului ca metodă de agitație electorală, un tânăr moldovean stabilit în Elveția i-a adresat o scrisoare deschisă fondatorului platformei, Mark Zuckerberg.

Tânărul i se adresează fondatorului Facebook cu rugămintea de a le explica magistraților care au luat decizia nevalidării rezultatelor alegerilor locale ce înseamnă o vizualizare video pe platformă dar și alte lucruri de care acesta a fost indignat.

„Motivul bineînțeles este invalidarea alegerilor de la Chișinău. Citind hotărârea motivată am spus că este absurd explicația magistraților cu privire la video-urile live pe Facebook. Mai ironic dar și mai serios am spus ce ar fi dacă am să trimit o scrisoare lui Mark Zuckerberg ca să explice cum funcționează anumite aspecte pe Facebook. Am făcut public această scrisoare, după care i-am trimis-o și în privat. Am îndemnat și prietenii să facă la fel, nici nu știm cum primim o reacție”, a spus Nicu Gaibu, contactat de Agora.

Publicitate

Iată ce l-a mai rugat tânărul pe Mark Zuckerberg:

„- Întrucât au fost înregistrate în jur de 3-4 videoclipuri înregistrate în acea zi, nu puteți adăuga numărul de vizualizări pentru fiecare videoclip și puteți spune că în total au fost peste 250.000 de vizualizări, deoarece acestea nu sunt spectatori unici. Aceeași persoană ar fi putut viziona același videoclip, nu-i așa?

- Numărul de vizualizări se adaugă de la momentul lansării videoclipului live și nu se încheie la finalizarea videoclipului, ci continuă să se adune. Deci, după 17 ore, numărul de vizualizărilor va le va include pe cele din timpul și după înregistrarea videoclipului. Prin urmare, dacă ziua alegerilor sa încheiat și am vizionat videoclipul a doua zi, voi fi inclus ca spectator, nu?

„-Și ultima, nu ca un fan Facebook, ci ca o ființă umană rațională: Vă rugăm să le explicați că, dacă Andrei Năstase a înregistrat câteva clipuri video în direct pe 3 iunie, încurajând oamenii să voteze, nu puteți urmări cât de mulți oameni din acești spectatori au votat, mai ales măsurarea numărului de spectatori care au votat pentru Andrei Năstase”, se menționează în scrisoarea deschisă.

Amintim că în hotărârea emisă de magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău se menționează că „fiind cercetate în ședința de judecată, înscrisurile de la f.d. 53-62, și anume postările pe Facebook din 03 iunie 2018, cu conținut live video, care au fost calificate de către instanța de apel drept agitație electorală, a avut în total peste 250 000 vizualizări și multe distribuiri, care la numărul de alegători care au participat la votare (248 946) au o influență mare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal