Cele mai multe nereguli au fost depistate la Direcția Educație de la Bălți. Spre exemplu, responsabilii au primit computere în valoare 520 de mii de lei cu titlu de donație. În acte, aceștia au evaluat însă alte modele de computere, iar dispozitivele au fost repartizate la instituțiile subordonate în alte cantități decât cele indicate oficial. 

Iar valoarea lucrărilor de reparație a fost majorată nejustificat, au menționat raportorii. Spre exemplu, au fost achitați 80 de mii de lei pentru lucrări care așa și nu s-au realizat, iar 170 de mii de lei au fost plătiți pentru alte lucrări decât cele indicate în devizul de cheltuieli.  

De asemenea, au fost efectuate cheltuieli contrar prevederilor legale în sumă de 897 de mii de lei pentru remunerarea muncii. Mai exact, Direcția Educație, pe parcursul anului 2017, a stabilit directorilor și directorilor adjuncți ai instituțiilor de învățământ sporul pentru gradul didactic concomitent în sumă de 151 de mii de lei de la salariul corespunzător funcției de conducere și în sumă de 449 de mii de lei de la norma didactică deținută, deși urma a fi stabilit doar unul din cele indicate.  

Mai mult, aceeași Direcție a permis prestarea de către unii profesori a orelor de studii individuale în baza patentei de întreprinzător în timpul regimului de lucru de bază, ceea ce a condus la suportarea cheltuielilor neregulamentare din bugetul local pentru achitarea orelor de lucru neexecutate în sumă de 847 de mii de lei. 

A fost cheltuit ineficient și ajutorul financiar oferit din bugetul de local pentru depășirea crizei deșeurilor de la Bălți. Din suma totală de 2,7 milioane de lei, primită sub formă de subsidii, a fost valorificată suma de 879 de mii de lei. Peste un milion de lei rămași nu au fost însă restituiți bugetului local, o parte din banii fiind cheltuiți în alte scopuri, precum achiziția de computere sau lucrări de amenajare.  

Prezenți la prezentarea raportorului, reprezentanții Primăriei Bălți au spus că vor remedia problemele constatate de echipa de audit. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!