RISE Moldova: Candu a făcut afaceri prin procură fiind în funcție de deputat

RISE Moldova: Candu a făcut afaceri prin procură fiind în funcție de deputat

O investigație RISE Moldova arată că Andrian Candu a făcut afaceri prin procură în paralel cu funcția de deputat. Pe de o parte, din funcția publică reprezenta interesele cetățenilor, iar pe de alta, din umbră, acționa în interesele unui singur cetățean - Vlad Plahotniuc. RISE Moldova a intrat în posesia mai multor documente care confirmă acest lucru.

Potrivit legii, persoanele cu funcții de demnitate publică nu sunt în drept să desfășoare orice altă activitate remunerată, cu excepția celor didactice sau științifice. Mai mult, acestea au la dispoziție 30 de zile ca să rezolve cazurile de incompatibilitate.

Pentru prima dată Candu a primit legitimație de deputat în decembrie 2010. Însă cu două luni înainte ca acesta să ajungă în Parlament, a fost delegat prin procură să reprezinte interesele grupului de firme olandeze OTIV Prime Holding BV și, separat, a două companii parte a acestui grup: OTIV Prime Real Estate BV și OTIV Prime Media BV. Ulterior, unele procuri au fost prelungite.

Publicitate

OTIV Prime Real Estate BV a fost, din 2010 și până în 2013, proprietarul Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei controversatului politician, Vladimir Plahotniuc. Cea de-a doua firmă olandeză, OTIV Prime Media BV, este fondatoarea societății General Media Group SRL.

Între timp, RISE Moldova a intrat în posesia mai multor documente care confirmă că, deși era deputat, Candu a întreprins un șir de acțiuni în baza procurilor. De exemplu, pe 26 septembrie 2011 a semnat decizia de majorare a capitalului social al companiei Finpar Invest. Peste două zile, pe 28 septembrie 2011, Candu a semnat o procură delegând o altă persoană să reprezinte Finpar Invest SRL. Pe 2 decembrie 2011, însă, a semnat un contract escrow prin care au fost vândute acțiunile companiei OTIV Prime Financial BV - parte a grupului OTIV. Datele analizate de RISE arată că, din fotoliul de deputat, Candu a semnat mai multe documente similare.

Contactat de RISE, Candu a spus că „în cazul dat, activitatea a fost neremunerată și de aceea nu a fost încălcată legislația în vigoare. […] Pe parcursul întregii activități desfășurate în domeniul public nu am fost în conflict de interese și am respectat întocmai prevederile legale”.

„Renunțarea la remunerare nu înseamnă că această funcție nu este remunerată. Și asta nu dă premize pentru o persoană care ar fi subiectul declarării în sensul Legii 133 să desfășoare o anumită activitate - că a renunțat”, a declarat pentru RISE șeful adjunct al ANI, Lilian Chișcă, fără a ști că e vorba de cazul lui Candu. El a mai adăugat că dacă situația nu se rezolvă, „deputatul încalcă legea și este pasibil de a fi demis din funcție prin prisma unui ipotetic control din partea Autorității”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal