VIDEO. Avocații amenință cu grevă generală și adresează un îndemn autorităților din justiție

VIDEO. Avocații amenință cu grevă generală și adresează un îndemn autorităților din justiție

Zeci de avocați au protestat la Chișinău împotriva aplicării excesive a arestului preventiv și împotriva altor abuzuri care, potrivit lor, sunt comise de către unii funcționari din sistemul judiciar. Manifestanții au adoptat o rezoluție pe care urmează s-o adreseze Procurorului General, Consiliului Superior al Magistraturii și Curții Supreme de Justiție. A fost rostit și un îndemn la grevă generală, care ar urma să fie convocată în cazul în care autoritățile din sistemul justiției nu vor da curs revendicărilor exprimate.

Manifestațiile au fost prilejuite Zilei pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, marcată astăzi în toată lumea.

„Avocații au anunțat constant despre problemele aplicării excesive a măsurii preventive, arestului, și că plasarea persoanelor în arest în condiții inumane și degradante continuă să fie o formă instituționalizată de umilire și de intimidare a persoanelor cu scopul de fi determinate să „colaboreze” cu ancheta sau să facă declarații pe care nu le-ar fi făcut dacă s-ar fi aflat în alte condiții”, scrie într-un comunicat al Uniunii Avocaților.

Publicitate

Potrvit unui protestatar, avocații sunt persecutați de către procurori și alte instituții ale statului, iar împotriva multor dintre ei sunt pronite ilegal dosare penale.

https://agora.md/videoframe/6337/620

„Eu vă îndemn să facem o listă ca acei procurori și judecători care încalcă flagrant legea, care ne descridetează, să nu poată accede la funcția de avocat”, a spus avocatul Istrati.

Unii avocați au spus că, dacă lucrurile nu se vor schimba, ar putea fi convocată o grevă generală pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.

https://agora.md/videoframe/6338/620

Avocații au făcut apel la judecători „să înceteze să ne mai ignore, fiindcă fără noi nu poate fi înfăptuită justiția”.

https://agora.md/videoframe/6339/620

În cele din urmă, avocații au decis să adopte o rezoluție care va conține toate revendicările lor. Rezoluția urmează a fi transmisă Procurorului General, Consiliului Superior al Magistraturii și Curții Supreme de Justiție. Una dintre revendicările ține de forumalrea, în regim de urgență, a unui proiect de lege care ar stipula că un proces penal împotriva unui avocat poate fi pornit doar cu acordul Consiliul Uniunii Avocaților.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal