
Preotul Maxim Melinti se pocăiește pentru că nu a putut „iubi mai mult”. „Nu a avut loc o judecată bisericească echitabilă”
Parohul bisericii din Ghidighici, părintele Maxim Melinti, a ieșit la rampă pentru prima dată după ce a fost suspendat de Mitropolie din a oficia slujbe bisericești. Preotul care a fost acuzat de susținerea minorităților sexuale, și-a cerut iertare într-o conferință de presă „de la colegi, prieteni și Înaltpreasfințitul Vladimir” pentru că nu a iubit mai mult decât putea iubi.
・
În cuvântarea sa, părintele a spus că a discutat cu mulți reprezentanți ai comunității LGBT și a afirmat că mulți dintre ei „sunt printre noi, iar noi nu-i vedem”. „Pentru că vor fi arătați cu degetul, condamnați, tratați diferit. Societatea noastră trăiește încă cu concepte medievale”, susține Melinti.
„În mine mulți au găsit omul care-i va înțelege și îi va trata cu respect. Eu nu judec pe nimeni, eu doar îi ajut pe oameni să ajungă la Hristos. Anume pentru asta am primit de curând o diplomă, nu un premiu, de la asociația GENDERDOC-M. Și imediat am fost oprit să slujesc până la pocăință publică.
Cu părere de rău nu a avut loc o judecată bisericească echitabilă, transparentă, publică. Actul a fost semnat în lipsa mea. M-a sunat tot presa și a rugat să comentez, iar eu prima dată am auzit. Nu mi s-au prezentat acuzații clare, ce canoane au fost încălcate de mine. Nu mi s-a permis să prezint argumente. Decizia nu a fost consultată nici cu membrii comunității noastre. Opinia locuitorilor din Ghidighici nu a fost luată în seamă”.
Autor:
Parohul bisericii din Ghidighici a continuat prin a-și cere iertare.
„Vreau să-mi cer iertare în fața tuturor cetățenilor, prietenilor, colegilor și în fața Mitropolitului Vladimir pentru situația care s-a creat în urma acestui eveniment. Să cer iertare pentru că am devenit așa o persoană vorbită și comentată în ultimele 4-5 zile. Mă pocăiesc, da! Îmi pare foarte rău că nu am iubit mai mult decât aș putea iubi. Că nu am avut mereu răbdare suficientă ca să ascult omul care necesită să fie ascultat. Îmi pare rău că undeva am fost mai leneș, ca orice om, și spuneam că voi face lucrul pe urmă. Regret că iubirea pe care o oferă Hristos nu am absorbit-o pe deplin ca să o transmit mai departe”, a menționat părintele.
El a confirmat că aceasta este pocăința publică pe care o aștepta Mitropolia. „Decizia a fost luată de mitropolit și tot el trebuie să decidă ce face mai departe. Voi sta cu smerenie și răbdare și voi îndemna oamenii să păstreze echilibrul și pacea”, a mai adăugat el.
Maxim Melinti a continuat prin a spune că „biserica este un spital, nu o judecătorie” și a subliniat că biserica multe secole la rând a ignorat unele probleme sociale, tolerând altele.
„Biserica a tolerat și sclavia, și rasismul, și xenofobia, și fascismul. Prea mult ne-am axat asupra unui subiect și prea puțin vocalizăm probleme precum sărăcia, șomajul, corupția, viciile, șofatul iresponsabil, suicidul, abandonul școlar și lista poate continua. Aceste subiecte nu se discută. Eu aș dori să discutăm și aceste subiecte, să facem proteste și împotriva corupției, împotriva luxului, sărăciei, fumatului. Biserica să se exprime ferm în privința acestor probleme. Am îndemnat și voi susține studiul biblic și cunoașterea cuvântului lui Dumnezeu”, a conchis părintele.
Amintim că în susținerea părintelui Melinti au ieșit la protest mulți săteni din Ghidighici, inclusiv primarul localității. Oamenii i-au cerut dreptate în fața Catedralei din Capitală.