Potrivit lui Spînu, în R. Moldova nu sunt mulți troli, iar „într-o lună îi scoți pe toți la iveală”. „Nu e ușor, pentru că ei folosesc diferite tehnici, dar nici imposibil”, spune dezvoltatorul.
Victor spune că moldovenii încă mai cred în troli și știri false, cum ar fi cea cu 30.000 de sirieni, deoarece „educația în domeniul social-media lasă mult de dorit în societatea noastră”.
„Impactul trolilor ar fi mult mai mic, dacă utilizatorii de net nu ar lua postările lor drept monedă curată, distribuindu-le, punând like-uri, iar în acest mod - transferându-și imaginea asupra falsurilor, dându-le viață și credibilitate ” - a declarat Victor Spînu, pentru media-azi.md
Despre competența acestora, Victor spune că orice persoană care are un cont de Facebook sau pe altă rețea poate face o astfel de muncă ingrată.
„Apare o știre nouă, care nu convine patronului lor, respectiv, li se spune de la centrul de comandă: iată linkul, intrați pe această adresă și comentați așa sau așa... Deci, nu e nevoie de oameni super inteligenți, pentru că totul este organizat de alții”, a menționat acesta.
Autorul extensiei TROLLESS menționeză că știrile, de obicei, sunt pregătite de anumite persoane, iar trolii sunt folosiți pe post de difuzori.
„Poți face un milion de știri false, dar dacă nimeni nu le citește... De aceea trolii obțin mai întâi încrederea oamenilor, discutând cu ei subiecte de interes comun, comentând pe diferite teme. Mai departe totul se întâmplă chiar cu ajutorul Facebook- ului - algoritmul FB nu este perfect, el funcționează în așa fel, încât atunci când vede că tu dai like pe un profil la un comentariu, îți aduce mai aproape acest profil. Respectiv, când apare o știre falsă distribuită de un trol există mai multe șanse ca aceasta să-ți apară în Feed-ul de noutăți”, mai spune Spînu.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.