Trei întrebări fără răspuns în urma deciziei de ieri a CSJ privind invalidarea alegerilor din Capitală

Trei întrebări fără răspuns în urma deciziei de ieri a CSJ privind invalidarea alegerilor din Capitală


Curtea Supremă de Justiție a declarat drept inadmisibile cele patru recursuri depuse de PPDA, PSRM, CECEC și Ludmila Perederii ca urmare a deciziei Curții de Apel din 21 iunie prin care nu s-a confirmat legalitatea alegerilor locale noi din Capitală. Ceea ce trebuie să se rețină este că CSJ nu a examinat fondul cauzei, ci doar admisibilitatea recursurilor. Astfel, multe din întrebările părților, dar și ale societății civile, au rămas fără răspuns.
Mai jos vă prezentăm principalele întrebări la care recurenții au sperat să obțină un răspuns din partea CSJ, dar prin decizia de ieri, acestea așa și nu au fost oferite.

Norma legală care a stat la baza deciziilor primelor instanțe prin care nu s-a confirmat legalitatea alegerilor?

În recursul depus la CSJ, reprezentanții PPDA au subliniat că nicio normă legală nu stabileşte sancţiunea nevalidării rezultatelor alegerilor în cazul în care se constată comiterea unor încălcări electorale de către anumiți concurenți electorali. Astfel, apărătorii lui Năstase au solicitat Curții Supreme de Justiție să concretizeze norma legală care a stat la baza refuzului confirmării legalităţii alegerilor locale noi din 20 mai și 3 iunie curent.

Curtea Supremă de Justiție nu a oferit un răspuns la această întrebare. În decizia completului de judecată se menționează că:

„Instanţa de apel şi prima instanţă au examinat cauza sub toate aspectele, cu respectarea normelor de drept material, procedural şi au apreciat corect probele administrate, hotărârile acestora fiind legale. Iar, cu privire la faptele constatate de instanțele inferioare completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție nu se poate pronunța, acesta efectuând doar o analiză în drept”, se mai spune în decizia CSJ.

Cum (tehnic) instanțele au evaluat impactul filmulețelor difuzate pe Facebook asupra rezultatelor alegerilor?

În recursul adresat Curții Supreme de Justiție, reprezentanții lui Andrei Năstase s-au referit și la faptul că instanţele inferioare au statuat că „impactul filmuleţelor de pe Facebook a fost unul extrem de mare, care a dus la creşterea numărului de alegători şi au viciat rezultatele alegerilor”. Astfel, recurenţii au solicitat instanței de recurs să ofere răspunsuri exacte la următoarele întrebări:

1. Prin care procedee tehnice sau de altă natură instanţele au determinat care a fost numărul de vizualizări ale filmuleţelor în ziua alegerilor până la închiderea secţiilor de votare, adică până la ora 21:00 a zilei de 03 iunie 2018?

2. Prin ce procedee sau modalităţi tehnice instanţele au determinat care este numărul de persoane, dintre acelea care au vizualizat filmuleţele video, care au mers la vot, fiind determinate de îndemnul lui Andrei Năstase şi câte din ele au votat pentru Andrei Năstase?

3. Prin ce procedee tehnice instanţele au determinat câte din persoanele ce au vizualizat acele filmuleţe au avut dreptul de vot în municipiul Chişinău? Cum de aici a fost dedus numărul persoanelor care nu au atins majoratul, numărul persoanelor care nu au drept de vot în municipiul Chişinău, numărul cetățenilor străini și numărul persoanelor care au drept de vot în municipiul Chişinău, dar se aflau în afara ţării?

La niciuna din aceste întrebări, CSJ nu a oferit vreun răspuns. Pentru că a examinat cauza doar în primă fază - (in)admisibilitatea recursului, nu și examinarea în fond a cauzei. 

Cine e Liudmila Perederii?

Pe lângă PPDA, PSRM și CECEC, la Curtea Supremă de Justiție a făcut recurs și Liudmila Perederii, o persoană care nu era în drept să declare recurs pentru că nu a fost parte la dosar încă din prima instanță. Completul de judecată nu a admis recursul acesteia. Totuși, din decizia CSJ aflăm că în apel Perederii a solicitat să i se permită studierea materialelor dosarului. Cerere care i-a fost satisfăcută, chiar dacă nu era parte a dosarului.

Apare întrebarea: Cine e această Liudmila Perederii căreia i s-a permis accesul la dosar, fără a fi parte a dosarului?

Consultația juristului

„Recursurile depuse la CSJ împotriva deciziilor curților de apel se examinează în două faze: admisibilitatea și fondul. La etapa admisibilității recursului instanța examinează respectarea termenelor, identitatea recurentului, și raportează motivele recursului la temeiurile prevăzute de lege. Dacă recursul este declarat admisibil de către colegiul de trei judecători, acesta este transmis spre examinare în fond către un alt colegiu de cinci judecători. Prin decizia de ieri recursurile au fost declarate inadmisibile, deci examinarea s-a oprit la prima fază. 

În cazul în care recursul ar fi fost declarat admisibil, la etapa de examinare a fondului CSJ ar fi avut trei opțiuni: să respingă pe fond și să mențină deciziile anterioare, să caseze deciziile anterioare și să trimită la rejudecare dosarul în instanța de apel sau să caseze deciziile anterioare și să emită o nouă hotărâre asupra fondului cauzei. 

Având în vedere urgența impusă de lege pentru examinarea litigiilor electorale și noutatea pentru practica judiciară (influențarea rezultatului alegerilor prin intermediul rețelelor de socializare), probabil CSJ ar fi trebuit să examineze pe fond și să dea o soluție clară de principiu aplicabilă pentru viitor”, a declarat pentru AGORA avocatul Andrei Bivol.  

Sprijină redacția Agora cu 160 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Romanul „Ard pădurile”, de Paula Erizanu, nominalizat la Premiile „Sofia Nădejde”

Romanul „Ard pădurile”, de Paula Erizanu, nominalizat la Premiile „Sofia Nădejde”

840 de milioane de euro colectaţi din donaţii pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris

840 de milioane de euro colectaţi din donaţii pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame din Paris

Maia Sandu de la tribuna ONU: „Republica Moldova este un stat angajat pentru pace”

Maia Sandu de la tribuna ONU: „Republica Moldova este un stat angajat pentru pace”

Advertoriale
MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Celebrăm împreună Ziua Cooperării Europene cu un eveniment în aer liber, o cursă de ciclism, dar și proiecții online (VIDEO)

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

Trei filme dedicate actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la Zilele Filmului Românesc la Chișinău

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ministra Sănătății anunță că certificatul COVID-19 ar urma să devină obligatoriu pentru mai multe activități iar școlile vor activa în format fizic
 • 2
  Guvernul a aprobat indexarea venitului lunar minim garantat. De la 1 octombrie acesta va constitui 1.196 lei
 • 3
  „Încet, încet, vine timpul și pentru ANRE”: Veaceslav Ioniță susține că a fost chemat la CNA pentru a fi audiat în cazul ANRE
 • 4
  Mai multe ilegalități, depistate la o carieră de piatră din nordul țării. Au fost sesizate mai multe instituții de stat
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.