VIDEO. Moldovenii, căutați de angajatorii români: Acceptă salarii mai mici, sunt harnici și umili

VIDEO. Moldovenii, căutați de angajatorii români: Acceptă salarii mai mici, sunt harnici și umili

Criza forţei de muncă de pe piaţa românească i-a obligat, anul acesta, pe hotelierii şi pe proprietarii de restaurante să caute angajaţi în afara graniţelor. Astfel, dacă o să mergeți la mare în România, o să întâlniţi câteva sute de moldoveni. Spre deosebire de români, aceştia acceptă salarii mai mici şi, în plus, spun şefii lor, sunt mai harnici, spun angajatorii români.

Mihai este din Republica Moldova şi a ajuns la Constanța acum doi ani, când a fost admis la Universitatea Maritimă. În timpul liber, tânărul lucrează ca beachboy pe o plajă din Mamaia. Este responsabil de aranjarea şezlongurilor şi are grijă ca turiştilor să nu le lipsească nimic, scrie stirileprotv.ro.

„Salariul este destul de atractiv, mai ales aici la plaja unde muncesc acuma. Eu am ales să lucrez pe plajă, îmi place marea, îmi place să comunic cu oamenii", spune Mihai Tanasoglo.

Publicitate

Şi Tamara a fost atrasă de condițiile de lucru de pe litoralul românesc. Moldoveanca este cameristă într-un hotel de lux din Mamaia Nord, unde lucrează alături de indieni, nepalezi şi români.

„Salariul îmi convine, un colectiv bun este, îmi place, îmi place cum este aici", mărturisește Tamara.

La fel ca ei sunt sute de angajaţi din Republica Moldova. Pe litoralul românesc, moldovenii primesc, în medie, un salariu de 2.500 de RONi pe lună (peste 10.000 MDL), dar sunt şi angajatori care le oferă cazare şi două mese pe zi.

„Apelăm la forţa de muncă de pe plan extern, chiar dacă asta înseamnă costuri suplimentare. Republica Moldova este pe primul loc, poate şi pentru că este mai aproape de noi, pentru că îşi doresc persoanele din această țară să muncească în România", explică Roxana Taiss, director operațional hotel.

„Sunt harnici, sunt punctuali, sunt umili, sunt curaţi, sunt drăguţi cu clienţii, îmi place extraordinar de mult. Dacă aş putea, aş lua numai angajaţi moldoveni", adaugă Alexandru Sautner, proprietar de restaurant.

Sezonul acesta, proprietarii de hoteluri şi de restaurante de pe litoral românesc s-au confruntat cu cea mai mare criză de personal din ultimii 20 de ani. Patronatele spun că le lipsesc 3.000 de salariaţi - deşi, oficial, la agenţia de şomaj sunt înregistrate doar 500 de locuri vacante.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal