Autoritățile responsabile de examinarea dezvăluirilor practicilor ilegale sunt angajatorii, în cazul ilegalităților interne, și Centrul Național Anticorupție - în cazul practicilor externe.  

Pentru a fi înregistrată în Registrul dezvăluirilor practicilor ilegale și pentru a fi recunoscută în calitate de avertizare de integritate, trebuie întrunite următoarele condiții: 

  • Persoana care face dezvăluirea să fie angajat al unei entități publice sau private; 

  • Dezvăluirea să privească activitatea entității al cărei angajat este; 

  • Dezvăluirea să conțină informații/probe despre practicile ilegale și prejudicierea reală, iminentă sau potențială a interesului public; 

  • Persoana care face dezvăluirea să se identifice. 

Avertizorul de integritate este informat cu privire la rezultatele examinării dezvăluirilor sale în termen de 30 de zile de la data înregistrării acestora în registru. Acest termen poate fi prelungit în caz de necesitate cu încă 30 de zile.  

Angajatul supus răzbunării din partea angajatorului, fie ea prin acțiuni, omisiuni sau amenințări, este în drept să solicită protecție de la Avocatul Poporului. Prin urmare, acesta poate fi transferat într-o altă subdiviziune a instituției în care activează pe perioada examinării cererii de acordare a protecției, persoana care s-a răzbunat poate fi sancționată, iar avertizorul poate cere despăgubirea prejudiciilor materiale, fizice și morale suportate. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!