VIDEO. A influențat premierul Filip suspendarea ordinului ANRE de scumpire a carburanților? Răspunsul șefului ANRE

VIDEO. A influențat premierul Filip suspendarea ordinului ANRE de scumpire a carburanților? Răspunsul șefului ANRE

Deputata Alina Zotea-Durnea l-a întrebat pe șeful ANRE cum se explică ca în aceeași zi în care premierul Filip a îndemnat ANRE să renunțe la majorarea prețurilor la carburanți, instituția și-a suspendat ordinul de scumpire a carburanților. „Este sau nu ANRE o agenție independentă?”, a fost întrebat Tudor Copaci.

„Confirm faptul că ANRE e o instituție independentă. Menționez că, într-adevăt, datorită majorării prețurilor, inclusiv datorită scrisorii Dvs., de solicitare și clarificare, și ea tot este temei de suspendare, nu doar scrisoarea prim-ministrului. [...]

Chiar dacă suntem independenți, suntem sub control parlamentar. Atâta timp cât este solicitarea Parlament Republicii Moldova, au fost discuții și în plen. Într-adevăr s-a creat o situație că Parlamentul pune întrebări Agenției independente, dar noi suntem și sub control parlamentar”, a răspuns Tudor Copaci.

Publicitate

Directorul general ANRE a respins ideea că Pavel Filip ar fi influențat politic activitarea instituției.

„Într-adevar, filip ne-a atenționat fără a afecta independența ANRE - în scrisoarea sa au fost folosiți expresii cu sensul de „vă rog să verificați, să vedeți”. Și noi am luat decizia de a suspenda acest ordin, anume pentru verificarea tuturor cauzelor și circumstanțelor”, a spus Copaci, repetând ideea că ANRE este o instituție independentă, dar sub control parlamentar. „Acest lucru am explicat și FMI-ului, și Băncii Mondiale, și partenerilor europeni. Este o situație în care ei consideră că noi corect am procedat, și nu este nicio influență politică”.

„Trebuia să ieșiți public și să spuneți că prim-ministrul nu poate influența creșterea prețului la carburanți. Sunt în continuare nemulțumiți șoferii. Ce estimări sunt, la ce să ne așteptăm, cum va derula situația în pieroada următoare?”, a intervenit liberala Zotea-Durnea.

https://agora.md/videoframe/6349/620

„Am avut discuții, ne-am întâlnit cu protestatarii și cu membrii partidelor politice, am creat o comisie, pentru a transparentiza procesele. [...]

Vreau să vă zic că orice declarația a președintelui Donald Trump influențează într-un mod prețul petrolului.

Ca baza formării prețurilor la produsele petroliere sunt doi indicatori variabili - cotațiile medii Platz la benzină și motorină pentru perioada de ultimele 14 zile și cursul mediu de schimb stabilit de către BNM, pe care îl luăm de pe pagina web a Băncii Naționale. Ăsta este prețul plafon, pe care noi îl stabilim”, a mai spus Tudor Copaci, menționând că între companiile petroliere există o competiție acerbă.

VIDEO. Cum vor evolua prețurile la benzină și motorină? Prognoza directorului ANRE

Șeful Agenției pentru Reglementare în Energetică a fost chemat astăzi la audieri la Comisia Economie, Buget și Finanțe din Parlament pentru a vorbi la tema prețului la benzină și motorină.

Potrivit legii, ANRE este o instituție de reglementare autonomă și independentă.

Precizăm că prețurile la carburanți au generat un ping-pong între instituțiile statului. ANRE a scumpit de două ori prețurile plafon per litru la motorină și benzină. Prima decizie de acest fel a fost suspendată în urma unor sesizări venite inclusiv de la Parlament și Guvern. În ziua scumpirii, presa a scris despre faptul că premierul Filip a dat indicații pentru reducerea prețului la combustibil. Cea de-a doua decizie de scumpire a fost suspendată printr-o hotărâre a instanței de judecată, după ce a fost atacată de Ministerul Economiei și Infrastructurii, dar și Agenția pentru Protecția Consumatorului.

Vezi și: Înapoi, dar cu țârâita. Benzina și motorina se ieftinesc cu câțiva bănuți

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal