„Nu e rentabil”. Electrobuzul experimental a fost înapoiat bielorușilor, dar RTEC nu renunță la idee: Vom ansambla altul

„Nu e rentabil”. Electrobuzul experimental a fost înapoiat bielorușilor, dar RTEC nu renunță la idee: Vom ansambla altul

Electrobuzul fabricat în Belarus și testat timp de o lună în Chișinău se întoarce în „țara natală”. Exemplarul, care circula de la Parcul „Alunelul” până la Gara Feroviară, nu este rentabil în condițiile Capitalei, ne-a spus directorul Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi. Tot el a adăugat că anul viitor în Chișinu va fi ansamblat un alt electrobuz, care va corespunde cerințelor traficului din oraș. Ciornîi își motivează afirmația prin existența unei înțelegeri cu uzina producătoare din Belarus și a Acordului interguvernamental dintre Republica Moldova și Belarus.

Luni, stația de alimentare a electrobuzului de lângă parcul „Alunelul” din sectorul Buiucani a fost demontată.

„O stație de alimentare costă 145.000 de euro”

Publicitate

„Electrobuzul ne-a fost propus cu titlu de experiment timp de o lună pentru a fi exploatat în mun. Chișinău. Perioada a expirat și uzina producătoare din Belarus l-a luat înapoi.

Electrobuzul este articulat pentru mun. Chișinău și este mai dificil de exploatat, având o autonomie de doar 12 kilometri. La noi rutele sunt mult mai lungi și este nevoie de mai multe stații de alimentare. O stație de alimentare costă 145.000 de euro. Nu este rentabil”, ne-a dezvăluit șeful RTEC motivele pentru care a renunțat la electrobuz.

...

În 2019 vom avea primul electrobuz ansamblat în Chișinău

„Noi conlucrăm în continuare cu uzina producătoare. Le propunem să îmbunătățească caracteristicile tehnice, ceea ce ține de autonomie, prezența aparatului de aer condiționat și anumite piese. Noi am pregătit un act unde am menționat viziunea noastră despre cum trebuie să fie electrobuzul pentru a fi exploatat în mun. Chișinău. Avem semnat un acord, până în 2019 trebuie să ansamblăm un electrobuz la Chișinău. Acel electrobuz va corespunde cerințelor de care avem nevoie. Asta e stipulat și în Acordul interguvernamentul cu Republica Belarus”, a mai spus Ciornîi, adăugând că dacă experiența primului electrobuz ansamblat în Chișinău va fi una reușită, vor urma și alte unități „fără fire”.

Capacitatea electrobuzului testat în Chișinău în perioada mai-iunie a fost de 168 de pasageri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal